Úterý, 19. března 2024

Liberec na rekultivaci skládky za 50 mil. Kč požádá o dotaci EU

Liberec na rekultivaci skládky za 50 mil. Kč požádá o dotaci EU
Liberec se chystá společně s firmou Ligranit rekultivovat starou skládku v kamenolomu v Ruprechticích. Odhadem na to bude potřeba 50 milionů korun, město se na sanaci pokusí získat evropskou dotaci. Žádost podá do konce června. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec).
Skládka v kamenolomu se nachází v prostoru starého odvalu. Kromě kamene obsahuje i směs komunálního, stavebního a dalšího odpadu včetně nebezpečných látek. Hrozí tak znečištění potoka, který napájí Lesní koupaliště či zoologickou zahradu. "V minulosti se na tento odval bohužel dostaly i odpady, které měly být zlikvidovány jiným způsobem, a toto možné riziko do budoucna chceme tímto projektem odstranit," uvedl Korytář. V plánu je rekultivovat skládku takzvaným lesnickým způsobem, tedy zalesnit a zpřístupnit veřejnosti.
Součástí projektu je také vybudování nové komunikace, která by měla odklonit značnou část nákladní dopravy do lomu z obytné části Ruprechtic. Místní o to dlouhodobě usilují. Nová silnice by se obydlenému území vyhnula, auta s kamením by jezdila lesem.
Pokud se městu podaří získat dotaci, rekultivace ho nic stát nebude. Z 85 procent by se náklady hradily z dotace, zbylých 15 procent by zaplatila těžařská firma Ligranit, která lom provozuje. Ligranit také zčásti vlastní pozemek, na němž je skládka. Druhým vlastníkem je město.
V projektu se počítá s tím, že sanace a rekultivace starého odvalu potrvá pět let. V případě získání dotace začnou práce už v příštím roce. Když město neuspěje, projekt se rozdělí na menší části a bude se dělat postupně. "Přístupová cesta by se udělala z jiných zdrojů, buď Ligranit sám nebo s účastí města. Rekultivace by se případně udělala později z jiné výzvy," řekla mluvčí radnice Jana Kodymová.
Marek Kuntoš
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů