Úterý, 19. března 2024

Třistahektarové jezero Most vzniklo rekultivací těžební jámy

Třistahektarové jezero Most vzniklo rekultivací těžební jámy
Již pět let se severně od města Most rozprostírá stejnojmenné jezero. Rozlehlá vodní plocha vznikla rekultivací území bývalé těžební lokality Ležáky. Napouštění jezera začalo v říjnu 2008, skončilo po téměř čtyřech letech 25. června 2012. Kvůli zpevňování břehů se ale jeho úplné napuštění posunulo, otevřeno k rekreačnímu využití pro veřejnost by mělo být až v polovině roku 2018.
Jezero leží mezi městem Most, areálem chemických závodů v Záluží u Mostu a obcí Braňany přímo pod kopcem Hněvín na místě starého města Most. Bývalá těžební lokalita Ležáky byla založena původně jako hlubinný hnědouhelný důl Richard v roce 1901 (od roku 1921 se těžilo v lomu). Důl byl v roce 1945 přejmenován na důl Ležáky, těžba uhlí zde skončila 31. srpna 1999.
Jako hlavní zdroj k napouštění jezera byla původně zamýšlena řeka Bílina, kvůli jejímu znečištění byla nakonec zvolena voda z Ohře, a to prostřednictvím Průmyslového vodovodu Nechranice, který zásobuje vodou zemědělství a průmysl na Mostecku a Chomutovsku. Dalším zdrojem byla důlní voda z dolu Kohinoor a vlastní vodoteč jezera. Rekultivace lomu na jezero stála 1,8 miliardy korun.
Jezero Most má rozlohu 311 hektarů, délku 2,5 kilometru a šířku 1,5 kilometru. Maximální hloubka činí 75 metrů a objem má téměř 70 milionů kubických metrů.
Kromě mosteckého jezera vzniklo v severních Čechách rekultivací těžebních jam například jezero Milada u Ústí nad Labem, jehož rozloha přesahuje 250 hektarů. Na Sokolovsku je již téměř plné jezero Medard, které by po úplném napuštění mělo mít bezmála 500 hektarů. V budoucnosti se počítá se vznikem jezer, které překonají tisíc hektarů. Pro srovnání - největší jihočeský rybník Rožmberk má zhruba 490 hektarů a největší česká vodní nádrž Lipno asi 4870 hektarů.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů