Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Geneticky upravené potraviny

10.05.2004  |  123× přečteno      vytisknout článek

Výsledky svého půlročního průzkumu zaměřeného na prodej geneticky modifikovaných potravin představili ekologové z Greenpeace.


Moderátor (Martin Pouva):

Magdalena Klimovičová, koordinátorka genetické kampaně Greenpeace:
Geneticky modifikované potraviny jsou nepřesný výraz. Jedná se o potraviny, které jsou vyrobeny z geneticky modifikovaných plodin a jsou to takové plodiny, do kterých byl vložen naprosto cizorodý gen, který má za cíl měnit charakter té rostliny a nějakým způsobem tu rostlinu přizpůsobit nějakým zemědělským potřebám. Nemá to tudíž vůbec žádný efekt pro kvalitu pro spotřebitele, ta se tím nikterak nezvýší, naopak to přinese různá rizika, ať už výrazná týkajících se dopadu na životní prostředí a nebo rizika na zdraví, možné vzniky alergií, rezistence na antibiotika a další faktory.

Vy jste dělali nějaký průzkum. O co v tom průzkumu šlo a jaké jsou výsledky?

Magdalena Klimovičová, koordinátorka genetické kampaně Greenpeace:
My jsme se po ročním úsilí, kdy jsme se zabývali legislativní prací a vlastně pěstováním plodin na polích, tak jsme se rozhodli přejít na tzv. spotřebitelskou kampaň, protože věříme, že spotřebitel je ten, který rozhodne, zda se plodiny pěstovat budou či nikoliv geneticky modifikované. A abychom vlastně tuto spotřebitelskou kampaň mohli zahájit, tak jsme si udělali průzkum trhu, tj. průzkum politiky výrobců a řetězců ohledně využívání v jejich potravinářské výrobě. Tentýž průzkum se dělá na evropské úrovni, tj. ve všech státech Evropské unie a zároveň ve většině nových členských zemích Evropské unie.

Moderátor (Martin Pouva):
Myslíte si, že u nás je dostatek biopotravin, že pokud člověk skutečně chce se živit těmi biopotravinami, tak je to snadné?

Magdalena Klimovičová, koordinátorka genetické kampaně Greenpeace:
Je to pouhý trend prozatím, který má narůstající tendenci. Zatím se obhospodařuje ekologickým zemědělstvím asi 6 % obdělávatelné půdy a každým rokem toto procento narůstá. Biopotravin v určitém segmentu, tj. obiloviny a podobné suché plody je dostatek a poptávka neustále se zvyšuje. S tím souvisí také to, že i nabídka je čím dál tím širší.

Zdroj: TV Praha
Autor: Lucie Hněvkovská
Moderátor: Martin Pouva


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist