Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

VYZKOUŠEJTE SE! - pokračování

11.02.2005  |  123× přečteno      vytisknout článek

VYZKOUŠEJTE SE! - pokračování

Minule jsme si slíbili, že v ověřování našich znalostí o přírodě budeme pokračovat a tak dnes přichází "na pořad" druhé pokračování. Jsem si vědom, že o přírodě bychom se mohli učit a ověřovat si své znalosti neustále, neboť je to živoucí svět, který nás překvapuje dnes a denně něčím novým, něčím, co jsme dosud neznali, nepoznali a nevěděli. Je jen škoda, že my lidé, součást té přírody ji dokážeme ničit a ve své podstatě ničíme tím i sebe. Napadá mne srovnání že lidstvo by se dalo srovnat s roztočem, kterého nasadíme do skleníku, aby zničil škodlivé mšice.

     On je zlikviduje a tím, že zlikvidoval mšice, zničí tak i sebe. A myslím, že lidstvo postupuje stejně. Přírodu nenávratně ničí a až nebude co ničit, lidstvo zničí tak i sebe. A bez všech přírodních katastrof, válek, jen vlastní vinou. Ale dost moralizování, ostatně to všichni víme, ale chováme se stejně opačně. Dejme se tedy do našeho kvízu.

     1. Je kapr obecný chráněná forma živočicha:
a) jen divoká forma
b) jen na některých tekoucích tocích
c) ve speciálních chovných nádržích
d) není

     2. Který z našich plazů není chráněným živočichem:
a) Slepýš křehký
b) Ještěrka obecná
c) Zmije obecná
d) Užovka hladká

      3. Mezi ptáky nepatří:
a) Břehule říční
b) Bělořit šedý
c) Skorec vodní
d) Ostrucha křivočará

      4. Nejstarší zoologickou zahradou u nás je:
a) Praha - Troja
b) Dvůr Králové nad Labem
c) Lešná, okres Zlín
d) Liberec

      5. Která z našich rostlin není v Čechách chráněná:
a) Jalovec obecný
b) Smetanka lékařská
c) Lýkovec jedovatý
d) Stulík žlutý

      6. Nejvyššího věku 189 let z živočichů v zajetí se dožil:
a) Želva paprsčitá
b) Výr velký
c) Šimpanz
d) Hroznýš královský

      7. Na zemi se nejrychleji, v jistém okamžiku, pohybuje až 120 km/h nejrychleji:
a) Gazela
b) Klokan
c) Chrt
d) Gepard

      8. Ve vodě se nejrychleji až 70 km/h pohybuje:
a) Tuňák
b) Žralok bílý
c) Kosatka
d) Losos

      9. Ve vzduchu dokáže letět až 200 km/h:
a) Sokol
b) Rorýs
c) Ledňáček
d) Vážka

      10. Pyrit - kyz železný řadíme mezi:
a) Křemičitany
b) Sulfidy
c) Oxidy
d) Uhličitany

      11. Mezi fosforečnany patří:
a) Krevel
b) Uhlí
c) Apatit
d) Kazivec

      12. Křemičitan hlinito-hořečnatý je nerost:
a) Burel
b) Malachit
c) Záhněda
d) Český granát

      13. Na kterém místě Mohsovy stupnice tvrdosti je křemen:
a) na 8
b) na 5
c) na 7
d) na 9

      14. Plavín štítnatý je:
a) rostlina
b) nesmysl
c) ryba
d) živočich


     Dnešní test je u konce. Pod tímto odstavcem najdete vyluštění. Za každou správnou odpověď si dejte jedničku. Za každou špatnou pochopitelně kuli. Pak sečtěte, vydělte počtem otázek a máte známku jako ve škole.


Správné odpovědi: 1-a, 2-c, 3-d, 4-d, 5-b, 6-a, 7-d, 8-c, 9-a, 10-b, 11-c, 12-d, 13-c, 14-a

     Další penzum otázek z přírody jsme tedy vyčerpali a věříme, že se vám na podstatnou část podařilo odpovědět správně. Autor musí přiznat, že u některých otázek byl nucen sáhnout i do literatury a tedy, že některé otázky jsou náročnější. Ale je logické, že nároky ve všem a tedy i v našem kvizu se musí zvyšovat. A tak chutě do přemýšlení. A příště už otázky ze zeměpisu. Těšte se !

Zdroj: www.temere.com


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist