Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Vytápěná sluncem, chlazená rybníkem

13.10.2007  |  zdroj: HN  |  135× přečteno      vytisknout článek

Budova firmy Biotop v rakouském Weidlingu využívá obnovitelných zdrojů energie pro zimní vytápění i letní chlazení

Její autor, architekt Georg W. Reinberg (spolupráce Marta Enriquez Reinberg, Ursula Schneider, Martin Presich), má s ekologickou architekturou už třicetileté zkušenosti.

Potřebu úsporného vytápění si také u nás pomalu začínáme uvědomovat, bez důkladného zateplení obvodových stěn a střechy už se dnes postaví jen málokterý dům. Ale pokud někdo pracoval v nové budově s velkými prosklenými stěnami (zvláště obrácenými k západu), měl možnost zažít na vlastní kůži, jak úmorné vedro je v kancelářích od jara do podzimu. Teploty kolem 30 °C snižují pracovní výkon na čtvrtinu, klimatizaci zaměstnavatelé nepořizují, protože je drahá a energeticky náročná, navíc je mnohým lidem nepříjemná. Chlazení budov začíná být v horkých dnech posledních let větším problémem než vytápění v zimě.
Staré budovy se silnými cihelnými zdmi a malými okny si chlad přes léto udržují lépe, ale i nové budovy s bohatým prosklením je možné navrhovat tak, aby v nich byla příjemná tepelná pohoda v každém ročním období, a přitom jejich provoz může být levný a ohleduplný k přírodě.

Zásady ekologického stavění
Vhodné vnitřní prostředí v nové budově a její nízkoenergetický provoz ovlivní především samotný koncept řešení, správná orientace oken ke světovým stranám a jejich venkovní zastínění. Velké skleněné plochy obrácené k jihu nejlépe využívají sluneční energii k přitápění v zimě, v létě se dají snadno zastínit, protože jižní slunce je vysoké a neproniká hluboko do místností. Jedno podlaží zastíní i stříška nad okny. Naopak západní okna jsou pro přehřívání interiéru nejhorší, protože horké odpolední sluneční paprsky dopadají na sklo téměř kolmo. Bez účinných venkovních žaluzií nejenom prohřívají celou místnost, ale navíc rozpálí i skleněné plochy a skleníkový efekt ještě znásobí venkovní teplotu.
Kromě dostatečné tepelné izolace stěn a oken s izolačním zasklením potřebuje současná budova s lehkými stěnami také nějakou těžkou hmotu (kámen, beton), která by pomáhala udržet v zimě teplo a v létě chlad uvnitř interiéru, má schopnost akumulace. Může to být těžká podlaha nebo vnitřní silná stěna, na kterou v zimě dopadají sluneční paprsky přes velká jižní okna.
Velmi důležitý pro nízkoenergetický provoz je způsob větrání. Dobře zateplený objekt nejvíce tepla ztrácí právě větráním okny, ale bez čerstvého vzduchu se lidé neobejdou, bez důkladného větrání se hromadí škodliviny a vlhkost, vznikají plísně, následně zdravotní potíže a poruchy na budovách. Stavby ekologicky myslících architektů využívají řízené větrání s rekuperací (v rekuperační jednotce odcházející vydýchaný vzduch předává svoje teplo čerstvému vzduchu), navíc se čerstvý vzduch přivádí do budovy podzemním potrubím (zemními registry), kde je téměř stálá teplota. V zimě se tak vzduch už předem ohřeje a v létě naopak ochladí.

Firma na vodě
Nová kancelářská budova firmy Biotop leží přímo u rybníka a využívá velkou vodní plochu (biotop) nejenom ke zpříjemnění pracovního prostředí a ozvláštnění architektury, ale také ke svému ekologickému provozu.
Návštěvníci přijíždějí k budově po západní straně vodní plochy, takže po celou cestu vidí stavbu zdvojeně, s odrazem ve vodě. Vodní plocha z jižní strany dosahuje až k budově, naopak dílny, sklad a zásobovací provoz na stavbu navazují na severní straně, jsou skryty před pohledem návštěvníků. Od parkoviště vedou lávky a okruhová cesta pro vycházky kolem vody.

Samotná budova má konstrukci ze dřeva a skla, doplňuje ji masivní akumulační stěna postavená proti jižním oknům, ta zadržuje v zimě sluneční energii pro chvíle, kdy už slunce nesvítí. Prosklená jižní část propojuje pohledově interiér s vnějším prostorem, vodou a sluncem. Skleněná stěna je v místě se schodištěm přerušena zrcadlící plochou se slunečními kolektory. Vnitřní prostory jsou v létě osvětleny jen rozptýleným světlem, přímé denní světlo přichází ze severu, z jihu proniká světlo jen přes žaluzie, takže kancelářský provoz má optimální podmínky.
Lávka umožňuje přístup k vodě, terasa u rybníka je zastíněna, zvláště v létě je vhodná pro jednání venku. Rybník je zarostlý, vodní plocha má kromě velkého prostoru pro plavce i rozličné struktury rostlin mezi lávkami.

Energetické řešení
Minimální tepelné ztráty budovy v zimě umožňuje kombinace důsledného zateplení (s perfektními izolačními skly) a promyšleného větrání. Předehřátý vzduch se přivádí podzemními registry, vedenými pod vodní plochou, znehodnocený vzduch se odvádí přes rekuperační jednotku. Sluneční energie se dostává do interiéru přes jižní prosklení zimní zahrady, díky akumulační stěně zůstává v hmotě budovy, může se také převádět přes výměník do přiváděného čerstvého vzduchu. Teplou vodu získávají kanceláře a dílny slunečními kolektory na fasádě.
Letní ochranu před přehříváním řeší především kvalitní tepelná izolace a venkovní zastínění všech jižních prosklených ploch. Vstupní západní strana je velmi uzounká, takže nestačí budovu přehřívat. Nákladnou klimatizaci nahrazuje chlazení vzduchu už v podzemním registru pod vodou a další chlazení umožňuje studniční voda, která je vedena přes těžkou betonovou hmotu.
Šetrně se budova chová ke svému okolí také hospodařením s vodou; dešťovou vodu odvádí trativody roubenými rostlinami a veškeré odpadní vody vrací do přírody ekologická kořenová čistička.

-
Celková plocha: 752 m2 kanceláře a dílna, 755 m2 sklad a volný prostor
Použité materiály: skeletová nosná konstrukce v kombinaci s betonovou akumulační stěnou, prosklená jižní fasáda s izolačními skly vysoké účinnosti (u = 0,7 W/m2K), vybavení budovy doplňují sluneční kolektory na fasádě a řízené větrání s rekuperační jednotkou.

Vstup do budovy ze západní strany je zapuštěný a chráněný přístřeškem, okna mají venkovní žaluzie. Kancelářská budova je velkými jižními plochami a zastřešenou terasou propojena s vodní hladinou. Prosklená jižní fasáda je uprostřed přerušena stěnou se slunečními kolektory na ohřev vody. Před vlastními kancelářskými prostory je předsazená zimní zahrada, která napomáhá vytápění sluncem. Díky prosklení má interiér přímý kontakt s přírodou a v zimě zdarma získává energii na vytápění.


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist