Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Amerika Daniela Anýže

27.01.2008  |  zdroj: HN  |  123× přečteno      vytisknout článek

Amerika Daniela Anýže Šéfové velkých amerických farmaceutických společností, jakou jsou Pfizer či Merck, byli z té zprávy nejspíš na mrtvici, ale obyčejný Američan, kterému v letošní volební sezoně nebezpečně stoupá tlak, si oddechl.

Cholesterol, ten ucpavač cév a zabiják srdcí, není, jak informovala média, podle dvou klinických studií amerických výzkumníků ani zdaleka tak nebezpečný, jak se doposud skálopevně věřilo. A tím pádem nejsou tak moc zapotřebí léky na jeho snižování, kterých se ročně prodá na celém světě za 40 miliard dolarů.

Bude teď zajímavé sledovat, jak se nové zjištění promítne v praxi.

Možná přijdou znovu na milost transkyseliny (čili přepálený rostlinný tuk), které se staly úhlavním americkým zdravotním strašákem roku 2006. V mnohých státech se transkyseliny nesmějí objevit na jídelníčku a výrobci potravin musejí na obalech uvádět jejich obsah, nejlépe samozřejmě nulový.

K čemuž je ovšem dobré připomenout, že velké používaní transkyselin bylo před lety v USA podníceno kampaní proti živočišným tukům, když ty se ukázaly jako nejzávažnější příčina kardiovaskulárních chorob a obezity.

Nejprve trh zaplavily "nízkotučné" potraviny, posléze se novým hitem stal nápis "bio", což bylo označení zdravého, nechemického původu krmě.

A pro ekologicky vyspělejší část konzumentů je zde ještě novější trend, kdy na vašem talíři smí skončit jen to, co k vám nemuselo cestovat z větší vzdálenosti než, řekněme, sto mil.

Obdobně to chodí i ve zbytku světa, americkým specifikem ovšem je, s jakou nadějí na straně spotřebitelů a s jakou rychlostí a velkorysostí na straně producentů se nové zdravé trendy ujímají. Je to nakažlivé, protože je to dobrý pocit - dělat s vynaložením pouhých několika dolarů navíc tak jednoduše něco pro své zdraví.

Ale zároveň existuje skeptické podezření, že jste jedním z desítek milionů dobrovolně důvěřivých trubců. Protože pak si přečtete rozbor, že po sečtení všech vstupů není malovýroba potravin z vašeho okolí k životnímu prostředí vůbec šetrnější než jablka, co do Marylandu dorazila z Kalifornie. Anebo se zjistí, že mezi mlékem "organickým" a tím obyčejným vlastně není žádný rozdíl.

Kromě dobrého pocitu samozřejmě, že v téhle zemi máte skutečně na vybranou.


Autor je stálým zpravodajem HN v USA


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist