Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Úsporné indukční vaření

01.12.2008  |  176× přečteno      vytisknout článek

Úsporné indukční vaření

Úsporné indukční vaření
aneb
elektřina jak ji neznáte

Ohřev pomocí elektrické topné spirály vznikl jako jedna z prvních aplikcí elektrického proudu. Tento jednoduchý princip je s úspěchem využíván dodnes v nespočetně mnoha přístrojích. Ve vaší domácnosti může být využit například v elektrickém vytápění, bojleru, pračce, žehličce, rychlovarné konvici, fénu nebo v litinové i sklokeramické desce na vaření.
Právě v oboru vaření se však dnes začíná prosazovat indukční ohřev, jehož princip je znám již více než sedmdesát let.

Minimální ztráty energie

Zatímco v případě elektrické spirály teplo prochází elektrickým izolantem, kovovou nebo sklokeramickou deskou a teprve poté ohřívá dno nádoby ve které vaříte, při indukčním ohřevu vzniká teplo přímo ve dně kovové nádoby. Už z tohoto popisu je zřejmé, že indukční vaření minimalizuje ztráty, které vznikají zbytečným ohřevem materiálů, jimiž teplo prostupuje. Indukčním ohřevem je přeměněno až 90% energie na teplo ve dně hrnce.

Princip indukčního ohřevu

Jak to, že hřeje?

Jde o princip ohřevu pomocí indukce elektromagnetických proudů v kovové ploše, které se ihned uzavírají a tvoří takzvané vířivé proudy. Tyto proudy ohřívají přímo kovové dno hrnce.
V indukční zóně je pod sklokeramickou deskou zabudována cívka, která je napájena z výkonového zdroje napětím o frekvenci 25 až 35 KHz. Při položení hrnce nad cívku vznikají v jeho dně vířivé proudy, které ohřejí dno hrnce, zatímco sklokeramická deska zůstává chladná a ohřeje se až stykem s teplým hrncem.

Pro a proti

Výhodou je nejen nižší spotřeba energie, rychlejší vaření a možnost okamžité regulace výkonu, ale také vyšší bezpečnost, protože povrch varné desky dosahuje nižších teplot. Také čištění desky je jednodušší.
Na druhé straně je vyšší pořizovací cena a nutnost použití nádobí z magneticky vodivých materiálů, jako je plech, litina, ocel. Protože výhody podstatně převažují, je indukční vaření stále více oblíbené.

ZDROJ:www.chadt.cz,kráceno


Související články


Poslední diskuse k článku - 1 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek
Re: Úsporné indukční vaření
Dobrý den, poradíte mi jestli je lepší vařit vodu na kávu v rychlovarné konvici nebo na indukční desce? Jestli na indukci, jakou nádobu použít, klasickou konvici nebo džezvu? Můžete mi doporučit nádobu, průměr plotýnky je 14,5 cm. Děkuji za odpvěď.
vloženo: 09.02.2011 11:00     vložil: Ivana Röselová Reagovat 
zobrazit všechny příspěvky

EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist