Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Michelinský kuchař v lese u Berouna

22.02.2009  |  zdroj: HN  |  128× přečteno      vytisknout článek

Michelinský kuchař v lese u Berouna

- Nejlepší šéfkuchař světa bude vařit v kuchyni ukryté ve středočeských lesích

- Na menu budou místní houby i bažanti

Beroun se zřejmě stane pojmem mezi labužníky všech kontinentů. Nejlepší šéfkuchař světa Marc Veyrat chce na pozemcích za středočeským městem otevřít gastronomický komplex. Ten by měl být propojením dokonalého jídla s přírodou.

Pozemky do projektu, který by měl vyjít na víc než sto padesát milionů korun, vloží český investor. Podle informací HN jde o developerskou firmu.

Projekt zaštítí jméno Veyrata, držitele tří michelinských hvězdiček a historicky nejvyššího hodnocení průvodce Gault & Millau.

Na stromech

Architektonickou podobu místa vytvoří Petr Suske, spoluzakladatel Skupiny ekologické architektury, navrhující budovy, které zapadají do okolního prostředí.

První vizualizace jsou už hotové. Jídlo by mělo vznikat ve štíhlém domě, který připomíná kapli a jeho zdi porostlé břešťanovými šlahouny se ztrácejí mezi stromy.

Od něj se odvíjí do podkovy tvarovaný řetěz domečků ze dřeva, které asi dva metry nad zemí drží subtilní dřevěná konstrukce. Právě tady by měli hosté vychutnávat menu založené hlavně na místních surovinách.

Marc Veyrat je letitým zastáncem přírodních surovin a cuisine de terroir, tedy vaření místních receptů z místních surovin.

Část surovin chce šéfkuchař pěstovat přímo na místě. "Kromě záhonků s bylinkami by chtěl znovu vybudovat bažantnici, která tu kdysi bývala," popisuje Jan Rajniš ze společnosti Avantgarde Prague, která se na přípravách gastronomického projektu podílí.

Marc Veyrat je znám svou vášní pro nezvyklé suroviny, které jsou běžně dostupné. Ve své restauraci Auberge de l'Eridan například s oblibou čaruje s kopřivami.

Vyrábí z nich neodolatelnou polévku, přidává je do bylinkového másla, pečiva i slaných francouzských koláčů zvaných quiche.

Osmapadesátiletý rodák ze Savojska by menu na místě, kterému pracovně říká "hospoda na mýtince", francouzsky auberge de la clairiere, připravoval s tradičními českými recepty.

Veyrat propaguje návrat ke gastronomickým kořenům a české kulinářské centrum by v tomto ohledu nemělo být výjimkou.

"Skutečnou revolucí není molekulární kuchyně, ale návrat k přírodě," říká šéfkuchař, který s molekulární gastronomií léta koketuje. Ladění jídla podle jeho chemického složení bere jenom jako jednu z kuchařských technik.

Do hobitích nor

Při hledání českých kulinářských kořenů by Veyratovi mělo kromě jiného pomoci školicí centrum pro profesionální a amatérské kuchaře, které bude součástí komplexu. "Těší se na to, že bude společně s dalšími kuchaři zkoumat a reinterpretovat tradiční české recepty," vysvětluje Rainiš.

Marc Veyrat počítá s tím, že v kuchyni areálu u Berouna bude často úřadovat on sám.

Nechce jít ve stopách dalšího slavného šéfkuchaře, Gordona Ramsaye, který v Praze otevřel restauraci zaštítěnou svým jménem, ale nikdy v ní sám nevařil.

Projektu hospody na mýtince u Berouna prý Veyrat úplně propadl. "Když tu byl, zkoumal přírodu a vymýšlel, jak propojit každý detail místa s gastronomickým areálem," vypráví Rainiš.

Bunkry, které na pozemku zbyly po vojácích, by podle Veyrata mohly sloužit jako vinné sklípky nebo kuřárny pro hosty na procházce.

Komplex by měl být koncipován tak, aby tu lidé strávili víc času než jeden večer. Budou moci přespat v "hobitích norách" zapuštěných v kopci nebo v chatkách v korunách stromů.

Celý projekt je zatím na papíře, k realizaci mu chybí část financí a také povolení úřadů. Pokud půjde vše bez zádrhelů, mohl by se proměnit ve skutečnost během tří let.

"To se dobře doplňuje s Veyratovými dalšími plány. Svoje stávající restaurace se v příštích letech chystá pronajmout a začít s dvěma novými: tou u Berouna a obdobným projektem v savojských Alpách," líčí Rainiš.

AUTOR: Petra Pospěchová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist