Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Jezte zdravě podle řeckých receptů

08.01.2012  |  70× přečteno      vytisknout článek

Jezte zdravě podle řeckých receptů

Artyčoky s čerstvými boby (pro 5 - 6 osob)

(Anguinares me koukiá freska)

1 1/2 kg bobu
6 artyčoků
1 sklenice oleje
6 čerstvých cibulí
1 konzerva loupaných rajčat
1 polévková lžíce drobně krájeného kopru
sůl, pepř

Očistěte a omyjte dobře boby a artyčoky. Pokrájejte cibule a nechte je lehce osmahnout, po chvíli přidejte pomletá rajčata, boby a artyčoky, kopr a ochuťte solí a pepřem. Dolijte potřebnou vodu a přikryjte hrnec poklicí a takto nechte asi hodinu vařit.

Boby vařené s česnekovou pomazánkou (4 porce)

(Koukiá vrasta me skordaliá)

1 kg čerstvých bobů
8 stružků česneku
1/2 kg vařených brambor
1 čajový šálek oleje
sůl, pepř, trochu octa

Okrájejte okraje bobů, dobře omyjte a nechte uvařit ve vodě se solí. Mezi tím připravíte česnekovou pomazánku takto:
Očistíte česnek a rozemelete ho v mixeru. Potom přidejte brambory, přilijte olej, sůl, pepř a trochu octa. Nyní scedíte boby a vysypte je na talíř. Podávajte dohromady s pomazánkou.

Brambory kyperské (4 porce)

(Patates anditinachtes Kyprou)

750 gr brambor malých a dle možnosti kulatých
2 polévkové lžíce koliandru
1 čajový šálek oleje
1 čajový šílek červeného vína
sůl, pepř

Oloupejte brambory, pokrájejte je na větší kusy a pořádně propláchněte. Ve větším hrnci osmahněte na oleji nejprve brambory, potom přidejte koliandr, sůl, pepř. Vše zalijte vínem, přidejte vodu a zmírněte oheň. Takto nechejte asi 20 minut podusit a odstavte z plotny. Takto připravené brambory můžete podávat k pečenému masu.

Brambory zapékané (4 porce)

(Patates gratiné)

750 gr vařených brambor
1 čajový šálek strouhaného sýra
2 sklenky mléka
2 vejce, sůl, pepř

Oloupejte uvařené brambory a pokrájejte na plátky. Naskládejte je do pomazaného pyrexu. Osolte, opepřete a posypte sýrem. Potom rozšleháte vajíčka s mlékem a polijete brambory, které dáte péct do středně vyhřáté trouby asi na 20 - 25 minut.

Briam (4 porce)

(Briam)

4 dýně
2 cibule
1 kg brambor
2 stroužky česneku
1 kávová lžička drobně pokrájené petrželky
1 čajový šálek oleje
sůl, pepř

Nejprve oloupete brambory a cibule a očistíte dýně. Položte takto oloupanou a pokrájenou zeleninu na plátky na plech nebo do keramické nádoby. Osolte a opepřete a přidejte drobně pokrájenou cibulku a petržel. Potom polijte olejem a přilijte dvě sklenky vody. Vše přikryjte alobalem a necháte péct asi 40 minut v troubě na středně silném ohni. Vhodné jako příloha jsou olivy, bílý sýr nebo tvrdý sýr.

Čerstvé fazole dušené (4 - 5 porcí)

(Fasolia freska yahný)

1 kg čerstvých fazolí
2 cibule střední velikosti
5 - 6 rajčat
1 červená paprika
1 čajový šálek oleje
sůl, pepř

Očistíte nejprve fazole, dobře omyjete a dáte do hrnce na olej. Přidejte i drobně krájenou čerstvou cibuli a vše osmahněte. Potom přidejte i rajčata krájená na malé kostičky a pokrájenou papriku. Osolte a opepřete a dolijte náležité množství vody. Nechte vše vařit asi hodinu.

Dušený květák (4 porce)

(Kounoupidi iachni)

1 květák o váze 1 1/2 kg
3 cibule
1 malá rajčatová konzerva - loupaná rajčata
2 čajové šálky oleje
sůl, pepř

Očistěte a pokrájejte květák na malé kousky. Do hrnce dejte osmahnout nadrobno pokrájenou cibulku. Po chvíli přidejte rajčata se solí a pepřem. Nechte povařit asi 15 minut a přidejte pokrájený květák s trochou vody. Nechte opět povařit až do chvíle, kdy omáčka začne houstnout.

Fazole - giganti z Edessy (6 porcí)

(Gigantes Edessis)

500 gr fazolí
1 1/2 čajového šálku oleje
2 očištěné mrkve
2 cibule střední velikosti
1 malá konzerva rajčat
trochu celeru, bazalka, sůl, pepř

Přes noc necháte fazole odmočit. Asi 15 minut je necháte povařit a ihned scedíte. Do hrnce dáte vodu, vysypete předvařené fazole, drobně pokrájenou cibulku, mrkev, celer a všechno necháte hodinu vařit. Pomletá rajčata přidáte k fazolím, můžete přidat bazalku, olej, osolte a opepřete. Všechno vysypte na plech a pečte tak dlouho, až se většina vody vypaří.

Houby čerstvé po řecku (4 porce)

(Manitaria ala ellinika freska)

500 gr hub
12 malých cibulek
250 ml bílého jemného vína
4 polévkové lžíce oleje
1 větvička oreganu
trochu kopru, bobkový list, sůl, pepř
1 kávavá lžička kečupu nebo protlaku

Dejte do hrnce olej, víno a rozemletá rajčata. Dusíte na mírném ohni a mícháte. Potom přidáte i cibulku, sůl, pepř, oregan a pokrájený kopr s bobkovým listem. Necháte péct asi 30 minut. Podává se nejlépe teplé.

Hrachová kaše s olejem a citrónem (4 porce)

(Fava me ladi ke lemoni)

500 gr hrachu
1/2 čajového šálku oleje
1 malá cibule
5 čajových šálků vody
citrónová šťáva, sůl, pepř

Dobře hrách propláchněte a sceďte. Do hrnce s 5-ti šálky vody dejte povařit asi na 30 minut. Až se hrách rozvaří a dobře zhoustne, odstavte hrnec z plotny a míchejte vařečkou tak dlouho, až vznikne řídká kaše. Přidejte olej a citrónovou šťávu za stálého míchání. Podává se teplé nebo i studené posypané drobně pokrájenou cibulkou.

Ibišek na oleji (pro 4 - 5 osob)

(Bamies laderés)

1 kg ibišku
1 čajový šálek oleje
2 drobně krájené cibulky střední velikosti
1 stroužek česneku
5 oloupaných rajčat (nebo 1 lžíce protlaku)
sůl, pepř

Očistěte nejprve ibišek a dobře omyjte. Dejte společně s cibulkou a česnekem lehce osmahnout a přidejte oloupaná rajčata nebo protlak. Nechte na mírném ohni asi 30 minut vařit. Ibišek je velice citlivý a rychle se rozvaří. Tato specialita se podává jak teplá tak studená.

Květák makedónský (4 porce)

(Kounoupidi makedonikó)

1 květák střední velikosti
3 polévkové lžíce oleje
4 plátky šunky
1 malá konzerva hub
1 čajový šálek tvrdého sýra
3 polévkové lžíce strouhaného sýra
1 čajový šálek rozemletého rajčete
sůl, pepř

Omyjte nejprve květák a nechte ho asi 30 minut povařit, potom ho sceďte a přidejte do pomazaného pyrexu. Polijte rozemletám rajčetem, přidejte houby a na kostky pokrájený sýr a šunku. Nakonec včechno posypte strouhaným sýrem a pečte v mírné troubě asi 15 - 20 minut. Podává se teplé.

Lilky smažené s vajíčkem a jogurtem (4 porce)

(Melidzanes tiganités me avgó ke yaourti)

2 lilky kulaté střední velikosti
250 gr jogurtu
4 vejce
sůl, pepř, olej ke smažení

Očistíte lilky a pokrájíte na plátky. Až rozehřejete olej, osmažte a potom položte na mísu se sacím papírem. Potom osmažte volská oka. Na každý z talířů položte určitý počet plátků lilků - rozdělte na 4 části. Lilky polijte jogurtem a na něj položte volská oka.

Rýže se zelím (z Thrácie) (4 porce)

(Lachanorizo Thrakis)

1 zelí střední velikosti
1 sklenka oleje
1/2 sklenky rýže
1 malá rajčatová konzerva
1 cibule
sůl, pepř

Nejprve pokrájejte zelí nadrobno a dejte do hrnce společně s cibulkou a zalijte olejem. Chvíli jemně restujte a potom zalijte rozemletými rajřaty. Až bude zelí rozvařené, vsypte do hrnce i rýži, osolte, opepřete a podle potřeby zalijte vodou.

Sfungáto krétské (pro 8 - 10 osob)

(Sfougato Kritis)

250 gr čerstvé cibulky
1/2 čajového šálku másla
1/2 kg mletého masa
1/2 kg dýní
trochu kopru, sůl, pepř
strouhanka podle potřeby
6 vajec

Dobře omyjte a oloupejte cibulku, kterou můžete hned pokrájet na plátky. Na oleji osmahnete nejprve cibulku a potom dýně, které osolíte, opepříte a přidáte jim trochu kopru. V jiné pánvičce osmahnete mleté maso. Potom pomažte máslem pyrex a vysypte jej strouhankou. Na spodek dáte nejprve mleté maso, potom cibulku a dýně. Včechno polijete rozšlehanými vejci. Vložíte pyrex do středně rozehráté trouby na pár minut. Podává se teplé.

ZDROJ:www.kerkyra.cz


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist