Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Historické vánoční pokrmy

23.12.2012  |  197× přečteno      vytisknout článek

Historické vánoční pokrmy

Dnes se na štědrovečerním stole objevuje nejčastěji smažený kapr a bramborový salát (který byste mimochodem marně hledali v jiných zemích - je to česká specialita). Skladba vánočních pokrmů však byla ještě nedávno o poznání jinačí než dnes - podívejme se společně, co se jedlo za dob našich praprababiček.

Pokrmů na stole mělo být devatero (jinde však desatero nebo dvanáctero - záleží na krajových odlišnostech). Prvním chodem byly oplatky - opekance s medem (nebo s česnekem, šípky či bylinkami), potom se podávala polévka, zasmažená, nejčastěji s houbami (jinde houbová, hrachová, čočková). Oblíbený černý kuba byl z vařených krupek, česneku, koření, sádla a hub - často z modráků nebo kozáků, které obarvily pokrm do černa (jinde se nazývá hubník, houbovec). Říkalo se: "černý kuba - mastná huba". Dále se jedly chlebové topinky s česnekem, kaše (prosná, krupičná, hrachová) - symbolizující hojnost. Také se vařily různé moučné pokrmy, vařené i pečené. Na stole byste našli i všelijaké sušené ovoce (nebo tzv. "muziku" - rozvařené různé druhy ovoce na hustou kaši), med, ořechy a jablka. Máku, šípku, česneku, kroupím, čočce, fazolím, chlebu, zelí a medu byla přisuzována ochranitelská moc (proto je dostávala kromě lidí i hospodářská zvířata zapečená v těstě nebo přimíchaná do žrádla). Ryby byly spíše vzácností a vyskytovaly se na stolech pouze v rybnikářských krajích a zámožných rodinách, více se rozšířil zvyk jíst kapra až počátkem 19. století. Výběr jídla pro štědrovečerní večeři byl velmi ovlivněn charakterem krajiny (rolnické oblasti, vinohradnické, ovocnářské, rybnikářská území).

Měšťanské vánoční pokrmy - historie

V polovině 19. století vypadal vánoční stůl přibližně takto: první chod byla rybí polévka, pak kolovala mísa s drobnými placičkami obloženými kaviárem, kousky uzeného lososa, úhoře a sardinek, černá ryba s knedlíkem, smažený kapr se strouhaným křenem či zavařeným ovocem, pečená vydra s omáčkou, pečení hlemýždi a nakonec lívanečky a zákusky. Jak vidíte sami, měšťané se při štědrovečerní večeři neodbývali. Pilo se pivo, víno a punč.

Více a staré vánoční recepty čtěte na:

http://www.praguewelcome.cz/srv/www/content/db/cs/a-z/68-vanocni-recepty.html

ZDROJ:http://www.praguewelcome.cz


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist