Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Sankce EU proti Číně a obava z protiopatření - Obchodně-politické klima mezi Evropou a Čínou je rozpálené. Evropská komise chce od června uvalit clo ve výši 47 % na čínské solární moduly. Peking hrozí protiopatřením. Logistickému odvětví to není lhostejné - žije z obchodu bez překážek.

Boj proti ilegálnímu šrotování lodí - Fond, do kterého budou přispívat rejdaři, jejichž lodě najíždějí přístavy EU, má sloužit k financování ekologické likvidace vysloužilých plavidel. Tato idea se setkala ve výboru Evropského parlamentu (EP) pro životní prostředí se sympatiemi. Méně sympatií však nachází u rejdařů a evropského svazu námořních přístavů ESPO. "Velmi optimistický" je zelený švédský europoslanec Schlyter ve svém návrhu: jde v něm o roční poplatek 4250 eur za lodě, které často v přístavech EU přistávají. Z fondu by dostal rejdař příspěvek na zaměstnání certifikované šrotovací firmy, jež by loď předpisově recyklovala. Další příspěvkový model je postaven na poplatku z lodního prostoru.
Rejdaři navržený fond odmítají. Jejich německý svaz doporučuje stavět na Konvenci Hongkong, kterou v roce 2009 přijala Mezinárodní námořní organizace (IMO). Ta má však náročnou proceduru pro vstup v platnost z hlediska počtu ratifikujících zemí (15 států, které představují 40 % světové flotily a alespoň 3 % vrakovacích kapacit), takže sotva začne platit do roku 2020.

O tom, zda v Mníšku pod Brdy u Prahy vznikne třídička odpadů (MBÚ), bude rozhodovat středočeský krajský úřad. Kritici projektu se odvolali proti vydanému stavebnímu povolení. "Pokud dá krajský úřad projektu soukromého investora zelenou, mohla by se třídička za 150 mil. Kč začít stavět ještě v letošním roce," řekl ČTK starosta Petr Digrin (za STAN). Odpůrci projektu se obávají dopravní zátěže, prašnosti a zápachu. Radnice si od nového zařízení naopak slibuje lepší nakládání s opady. Kvůli třídičce se v Mníšku před měsícem konalo referendum, zúčastnilo se ho ale málo lidí. Třídička má vzniknout na pozemku, kde nyní funguje překladiště komunálního odpadu pro Mníšek a dalších deset obcí.

Britská vláda rozhodla, že vzkřísí zašlou slávu automobilového průmyslu na ostrovech. Spolu s tamními výrobci uvolní miliardu liber na vývoj ekologicky šetrných technologií.

Projekt BIOCOPAC, podporovaný ze zdrojů EU, spojuje konsorcium 12 partnerů ze šesti zemí (Česká republika, Itálie, Řecko, Španělsko, Francie a Lichtenštejnsko).Členové konsorcia vynalezli inovativní způsob recyklace odpadu potravinářského průmyslu. Vyvinuli lak na biologické bázi vyrobený z rajčat, který se využívá na vnitřní a vnější povrch plechovek.Toto ekologické balení je šetrnější ke zdraví spotřebitelů, k životnímu prostředí a může konkurovat jiným obalovým materiálům.

Z PROGRAMU MIMOŘÁDNÉ SCHŮZE VLÁDY ČR S ASOCIACÍ KRAJŮ ČESKÉ REPUBLIKY, která se koná v pátek 19. července 2013 v 10:00 hod. v zasedací síni budovy Úřadu vlády, Praha 1, nábřeží Edvarda Beneše 4
3.
Evropské fondy - Příprava nového plánovacího období na r. 2014 - 2020
ministr pro místní rozvoj

4.
Obnova území ČR po povodních 2013
ministři pro místní rozvoj, zemědělství a dopravy

5.
Dotace na regionální železniční dopravu (výhled na rok 2014 a dále)
ministr dopravy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů