Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Členské státy Evropské unie včera podpořily návrh Evropské komise na zavedení konečných antidumpingových a antisubvenčních opatření na dovoz solárních panelů z Číny. Uložená opatření platí pouze pro ty podniky, které se nepřipojily ke kompromisní dohodě, jež platila od srpna tohoto roku. V dohodě se čínské firmy obchodující se solárními panely zavazují k exportu solárních panelů do EU za maximální částku 0,56 EUR za watt. Včerejší rozhodnutí o uvalení dodatečných cel na následující 2 roky je myšleno pouze jako odstrašující prostředek pro firmy s cílem zajistit, aby čínské firmy dodržovaly podmínky smlouvy.

Unavený a neupravený Santa v podání Jima Cartera přináší v novém spotu Greenpeace mrazivé vánoční poselství z tající Arktidy. Ztrhaný Santa upozorňuje děti na celém světě, že Vánoce mohou být zrušeny, protože jeho domovu kolem severního pólu hrozí roztání. Ukazuje, že si zařadil světové vládce jako Obamu a Putina na seznam zlobivých, protože nereagují na jeho prosby o zamezení tání. Spot končí výzvou k záchraně Santy prostřednictvím šetření energiemi.

V čínském městě Šen-čen otevřeli supermoderní ekologický letištní terminál podle návrhů italských architektů, který sám vypadá jako letadlo. Jeho výstavba stála více než miliardu eur, v budoucnu ale peníze ušetří. Bude totiž využívat solární energie i dešťovou vodu. K dispozici je tu více než 76 odletových bran, 200 odbavovacích přepážek a stejný počet obchodů. V budoucnu navíc přibude metro a pětihvězdičkový hotel.

Na rychlostní silnici u Pohořelic na Brněnsku havaroval v noci na dnešek kamion. Ze zatím neznámých příčin vjel do svodidel a poškodil si nádrž, ze které vyteklo asi 600 litrů nafty. Větší část z ní skončila v řece Jihlavě. Na místě od noci zasahovali hasiči, řekl ČTK mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský.
Hasiči a zaměstnanci Povodí Moravy postavili tři norné stěny, na které se uniklé látky zachytávají. "Norné stěny zůstanou na řece minimálně ještě tři dny," uvedl Příkaský. Povodí Moravy bude situaci monitorovat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů