Sobota, 20. dubna 2024

Kréta, rohovník, karát....

Kréta, rohovník, karát....

Porost Kréty je jiný na pobřeží a jiný v horách. Mrkněte nastránku s fotkami kytek.

V nížinách a v přímořských rovinách jsou pole, rumiště, zahrady a olivové háje. Olivovníků je na Krétě několik desítek miliónů.

Na horách jsou polopouště, lesostepi, suché louky, sutě, olivové háje a vinohrady.

Když jdete od moře trochu do kopců, dostanete se do míst, kde rostou divné byliny a stromy. Izop, rozmarýn, tymián, cesmínové duby, rohovníky (stromy s karátovými semínky) a spousta keřů, většinou řečíků.

Rostliny ve městech a v turistických oblastech jsou vlastně zahrady a parky, přičemž tam jako stromy roste to, co si v Čechách pipláme v květináčích, než nám to chcípne. Prostě třeba pelargonky, fíkusy, palmy, mraky ibišků a tak.

Některé kytky rostou na Krétě stejně jako u nás (pampelišky, lipnice, sedmikrásky, slez, lociky), ale většinu věcí jsem znal jenom z květináčů.

Kam na Krétě nalijete vodu, tam něco vyroste. Ale zase je tam obecně sucho. Většina zajímavých rostlin roste kolem silnic, kanálů, u prasklých zavlažovacích trubek a v neprůchodných roklinách. Celé zemědělské Řecko je protkané sítí plastových zavlažovacích trubek (kromě nížin). Není to zrovna nádhera, ale ty olivovníky by jim tam jinak chcípaly.

Udává se, že na Krétě roste asi 2000 druhů kytek, přičemž 160 druhů je endemitických (to jest rostou jenom tady). Podívejte se na další fotky kytek.

Fóliáky poblíž Lendasu

Na jižní Krétě, kde je teplo, ale málo vláhy, se pěstuje zelenina ve fóliácích. Hlavně kolem Ierapetry se pěstují rajčata, pak se to vyváží do Evropy. Není to vždy úplně romantický pohled. Bílé plachty jsou vidět na kilometry daleko. Jedním potrubím vede voda, druhým hnojivo, třetí černá hadice je elektrika.

Více čtěte na: http://kreta.rovnou.cz/priroda-relief-podnebi.html
UbytováníChanii- doporučujeme: www.holidaylettings.co.uk Majitelé hovoří řecky, anglicky, rusky, dánsky...

ZDROJ: http://kreta.rovnou.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů