Pátek, 29. března 2024

Jak chránit naši zemi? Den Země připomene, jak se ekologicky chovat doma, v práci či ve škole

Dvaadvacátého dubna si celosvětově připomínáme svátek naší modré planety, Den Země..

Jak chránit naši zemi? Den Země připomene, jak se ekologicky chovat doma, v práci či ve škole

Nejen v tento den bychom se měli zamyslet nad tím, jak se chovat ekologicky, abychom chránili zemi a životní prostředí. Mnohdy tuto myšlenku zavrhneme kvůli obavám, že nás to bude něco stát nebo se budeme muset něčeho vzdát. Přitom si stačí osvojit pár zásad, které většinou nic nestojí a díky kterým lze uspořit nemalé částky z rodinného rozpočtu. V následujícím článku přineseme několik tipů, jak se mohou nejen domácnosti, ale i školy nebo firmy chovat ekologicky a zároveň ekonomicky.

Pro jednotlivce: snižte spotřebu energie

Elektrospotřebiče se v dnešní době staly nedílnou součástí každé domácnosti. Málokdo však ví, jakým způsobem je efektivně využívat, abychom zároveň snížili spotřebu energie. Tím nejrazantnějším krokem je výměna všech starších zařízení. Chladnička, mrazák a jiné spotřebiče starší deseti let totiž mají několikanásobně větší spotřebu než spotřebiče nové. Podle odborníků se vzhledem k rostoucím cenám elektřiny často vyplácí vyměnit starší, byť ještě funkční výrobek za nový, s nízkou, dokonce poloviční spotřebou.

Na spotřebu energie má rovněž vliv to, zda vypínáte televizi poctivě nebo pouze na ovladači. Ačkoliv je druhá varianta pohodlnější, stand-by mode, neboli pohotovostní režim, odebírá elektřinu permanentně. Pokud sečteme spotřebu u veškerých přístrojů v pohotovostním režimu v domácnosti za celý rok, průměrně se spotřebovává 20 až 30 wattů, což činí kolem 1300 Kč ročně. Ti, kteří si nechávají permanentně zapnutý notebook v zásuvce, zaplatí pouze za něj ročně okolo 1700 Kč. Použitím vhodných žárovek lze ušetřit také za svícení. Pokud nahradíte klasické žárovky úspornými, ušetříte až 80 % energie. Ačkoliv je počáteční investice vyšší, tyto zdroje světla mají až 15krát delší životnost než klasické žárovky. V provozu tak vydrží roky a prvotní náklady se časem vrátí.

Pro domácnosti: i během domácích prací lze ušetřit

Efektivní praní a vaření nám pomůže ušetřit nejen čas a energii, ale i celkové výdaje v domácnosti. Praním na nižší teplotu a optimálním dávkováním prádla můžeme šetřit také životní prostředí. Při přeplněné pračce totiž může odběr elektřiny výrazně vzrůst, stejně jako při vyšší než nutné teplotě praní. Snížením teploty z 90 na 60 °C dosáhnete přibližně čtvrtinové úspory elektřiny a zabráníte zbytečnému opotřebení prádla.

I při vaření lze přemýšlet ekologicky a ekonomicky. Bez použití pokličky může vzrůst spotřeba energie při vaření až na trojnásobek. Dejte pozor, aby poklička na hrnec dobře seděla, stejně jako hrnec na plotýnku. Kvůli malému hrnci na velké plotně můžete zbytečně plýtvat energií. Výhodné je, když plotýnku vypnete s předstihem a využijete na dovaření už jen zbytkové teplo.

Na snížení energie může mít velký vliv také umístění elektrospotřebičů. Lednici a mrazák je nejvhodnější umístit někam na chladnější a stinné místo, rozhodně ne v blízkosti radiátoru. Šetřit můžeme i správným plánováním v kuchyni. Při rozmrazování potravin můžeme místo rychlého rozmrazení v mikrovlnné troubě využít přirozeného rozmrazování. Maso například vyjmeme z mrazáku již den před plánovanou přípravou.

Pro školy: třiďte odpad

Nejjednodušším způsobem ekologického chování je třídění odpadu, což v současnosti akceptují již dvě třetiny obyvatel České republiky. Mezi ně patří kromě samotných spotřebitelů také školy. Většina českých škol je v současnosti vybavena koši na tříděný odpad, které jsou umístěny v jednotlivých třídách nebo na chodbách. Mezi nejčastěji tříděné odpady ve školách patří papír, sklo, plasty nebo tetrapaky. Ty mohou školáci a učitelé ukládat do barevných kontejnerů, které jsou většinou přistaveny v blízkosti školy.

Ačkoliv třídění papírů a plastů již školy považují za samozřejmost, neměly by zapomínat ani na sběr drobného elektroodpadu a baterií. Pokud totiž použité baterie či akumulátory vyhodíme s běžným odpadem, riskujeme znečištění životního prostředí. "Nedbalým nakládáním s elektroodpady může dojít k uvolňování těžkých kovů, které mohou kontaminovat nejen půdu, ale i spodní a povrchové vody. Recyklací kovových látek obsažených v bateriích lze přitom dosáhnout značných energetických a materiálových úspor primárních surovin," vysvětlil Petr Kubernát ze společnosti REMA Systém, která se v rámci projektu Zelená škola zabývá zpětným odběrem baterií a drobného elektroodpadu ve školách. Projekt školám nabízí rovněž unikátní výukový program. "Vyvrcholením programu pak je velká sběrová akce, která je nejčastěji pořádána u příležitosti Dne Země, tedy 22. dubna. V rámci sběrové akce mohou žáci donést ze svých domovů staré vysloužilé elektrospotřebiče a baterie, které budou následně předány k recyklaci," doplnil Kubernát.

Pro firmy: šetrně zacházejte s vysloužilými elektrospotřebiči a IT vybavením

České firmy každoročně vyprodukují celkem zhruba 20 milionů tun odpadu. Ačkoliv je podnikový odpad z převážné části tvořen co do váhy odpady stavebními a demoličními, elektroodpad stále nabývá na důležitosti. Součástí vybavení každé společnosti je dnes již PC, tiskárna, kopírka, ale také lednice, mikrovlnná trouba či varná konvice. "Ve firmách tak nalezneme velké množství elektroodpadu. Proto je nesmírně důležité, aby se právě v podnicích stalo třídění elektroodpadu nedílnou součástí odpadového hospodářství," upřesnil Petr Kubernát ze společnosti REMA Systém, která firmám zajišťuje svoz a ekologické zpracování firemního elektroodpadu, baterií, tonerů, CD a DVD v rámci projektu Zelená firma. "V posledních letech je patrný stále větší zájem o ekologické chování ze stran společností. Nicméně stále ještě nejsme na takové úrovni, jakou vykazují evropské severské země," dodal Kubernát.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů