Pátek, 29. března 2024

V Polabí ve středních Čechách přibudou dvě přírodní památky

V Polabí ve středních Čechách přibudou dvě přírodní památky

Ve středních Čechách přibudou dvě nové přírodní památky ve Středním Polabí. Zvýšenou ochranu získají lokality Slatinná louka u Velenky na Nymbursku a Káraný - Hrbáčkovy tůně v okrese Praha-východ. Rozhodli o tom dnes krajští radní. Chráněni tak budou živočichové a rostliny zařazení do soustavy Natura 2000, mezi nimi i mečík bahenní nebo největší brouk vyskytující se v ČR roháč obecný, uvedl krajský náměstek pro životní prostředí Marek Semerád.

Přírodní rezervace Káraný - Hrbáčkovy tůně zasahuje do okresů Nymburk a Praha-východ a má celkovou rozlohu přes 337 hektarů. Předmětem ochrany jsou cenná vodní, mokřadní, luční a lesní společenstva v široké říční nivě Labe, kde se vyskytuje kromě brouka roháče obecného i čolek velký. Nové chráněné území Slatinná louka u Velenky se nachází v osadě Kersko v obci Hradištko u Sadské a má rozlohu téměř čtyři hektary. Cenné je kvůli výskytu rostlin lněnky bezlistenné a mečíku bahenního.

Ve středních Čechách je 197 zvláště chráněných území v kategorii přírodní památka nebo přírodní rezervace, které spadají pod kraj. Rozloha těchto území je kolem 5000 hektarů. Loni krajští radní vyhlásili 26 zvláště chráněných území.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů