Pátek, 19. dubna 2024

S průvodci do divočiny šla letos skoro tisícovka zájemců, šest z nich obdrží zajímavé ceny za své fotografie

S průvodci do divočiny šla letos skoro tisícovka zájemců, šest z nich obdrží zajímavé ceny za své fotografie

Nejen o zážitky a o poznávání šumavské divoké přírody mohli být bohatší účastníci našeho letošního programu Průvodci divočinou, ale také o zajímavé ceny. Stačilo poslat fotografie z výpravy s průvodcem do soutěže ,,Šumavská divočina", která probíhala od poloviny července do konce října. Na Správě Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava se nakonec sešlo více než sto fotografií od 33 autorů.

Soutěžilo se ve dvou kategoriích a to ,,Šumavská divočina" a ,,Člověk v šumavské divočině". Každý účastník mohl zaslat dvě fotografie, ze kterých se vybíralo šest nejlepších, tři v každé kategorii.

,,Porotci byli samotní průvodci divočinou, kteří neměli jednoduchou práci, když museli vybírat šest nejlepších fotografií z celkem 103 došlých od 33 účastníků," říká Josef Štemberk z oddělení marketingu Správy NP a CHKO Šumava.

,,Pokud je člověk pozorný, tak na každé výpravě s průvodcem najde fotogenická místa. Tady příroda opravdu čaruje a udělat pěknou fotku tak není problém. Mě těší, že tady návštěvníci umí tato místa hledat, a opravdu tu Šumavu zažívají, což je poznat z těch fotografií," doplňuje fotograf Správy NP a CHKO Šumava Štěpán Rosenkranz.

Vítězem kategorie Šumavská divočina se stala s fotografií nazvanou ,,Past" Gabriela Šťastná. Nejlepší fotografií v kategorii Člověk v šumavské divočině se stal snímek Aleše Trojana s názvem ,,Silák". Oba výherci získávají dvě volná místa na výpravu s Průvodci divočinou dle vlastního výběru a publikace o Národním parku Šumava. Druhou a třetí cenou v každé kategorii je jedno volné místo na výpravu s Průvodci divočinou dle vlastního výběru a publikace o NP Šumava.

Výpravy s Průvodci divočinou se na Šumavě konají už od roku 2008. Každou sezónu Správa NP a CHKO mění nabídku výprav do míst, které dodnes zůstaly domovem velkých zvířat jako rys, jelen nebo tetřev, a kde má příroda dovoleno vyvíjet se dle svých vlastních přírodních zákonů.

,,O tento program je velký zájem. Za celou sezónu, tedy od začátku června do konce října, se konalo 107 výprav za poznáním šumavské divočiny v národním parku i chráněné krajinné oblasti. Nabídka byla opravdu široká od výprav na nejvyšší vrcholky hor, přes rašeliniště na šumavských pláních i ve Vltavském luhu až po poznávání kaňonu řeky Křemelné. Těchto výprav se účastnilo skoro tisíc lidí," tvrdí mluvčí Správy NP a CHKO Jan Dvořák.

Výpravy s průvodcem do divočiny budou pokračovat i v roce 2016 a jistě bude řada novinek. Díky dobré spolupráci s našimi kolegy z NP Bavorský les, bychom rádi zařadili například přeshraniční výpravy ze Šumavy k sousedům do divočiny NP Bavorského lesa.

Výsledky fotosoutěže ,,Šumavská divočina":

Kategorie - Šumavská divočina

1. Gabriela Šťastná - Past

2. Tomáš Svoboda - Zhůřské pláně - podzim života

3. Radek Martínek - Sekerský potok

Kategorie - Člověk v šumavské divočině

1. Aleš Trojan - Silák

2. Jan Havelka - Na Šumavu se vrací bobr

3. Miroslav Špinar - Z vycházky k Černému jezeru

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů