Čtvrtek, 28. března 2024

CHKO Brdy bude mít nejspíš sídlo v Příbrami

CHKO Brdy bude mít nejspíš sídlo v Příbrami

Sídlo budoucí Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy bude nejspíš v Příbrami. Řekl to dnes novinářům po jednání s příbramským starostou Jindřichem Vařekou ministr životního prostředí Richard Brabec (oba ANO). Ministerstvo obrany již dříve nabídlo správě CHKO, aby sídlila v budově újezdního úřadu v Jincích. "Jednání pokračují, ale pracoviště v Jincích bude spíše technické," uvedl Brabec. Podle Vařeky je však už Příbram daná. Někteří starostové brdských obcí se rozhodnutí podivují. Předpokládali, že sídlo CHKO bude blíž k újezdu.

"Určitě část aktivit, které se budou týkat nejenom správy CHKO Brdy, ale dokonce i širších aktivit Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK), například z hlediska dotačních titulů a širšího kontaktu s veřejností, bychom přivítali, aby se přesunulo do Příbrami. Druhé pracoviště Jinců pravděpodobně bude, pokud se na tom dohodneme, spíše technické," uvedl Brabec. Rozhodnutí podle něj ještě není definitivní.

Vařeka ale už mluví o dohodě. "Nakonec bylo dohodnuto po všech možných dlouhých jednáních to, že nejen sídlo CHKO, ale také část regionálního pracoviště AOPK bude sídlit v Příbrami," řekl ČTK. S přesunem podle něj souhlasí i ředitel AOPK František Pelc.

Starostové Jinců Josef Hála (KSČM) a Obecnice Josef Karas (nezávislý) umístění do Příbrami příliš nerozumějí. Logičtější by podle nich bylo využití budovy újezdního úřadu v Jincích. "Újezdní úřad nebude, a je tam budova, zázemí by tam bylo, jsou tam vojáci, s nimiž CHKO bude nutně spolupracovat, a je tam divize Vojenských lesů a statků Hořovice, s nimi také bude muset spolupracovat. Bylo by to všechno na jednom místě. A když někdo z občanů půjde vyřizovat cokoliv, tak musí na CHKO, vojáky i na vojenské lesy," řekl Karas.

Umístění v Příbrami se nelíbí ani starostovi Rožmitálu pod Třemšínem Josefu Vondráškovi (za KSČM). Podle něj by bylo lepší volbou jeho město. "Rožmitál jediný leží v budoucí CHKO, Příbram s CHKO nic společného nemá. Druhá varianta byly Jince. Ale když se ministři za ANO dohodnou, že ano, tak je těžké něco říkat. To už to může být rovnou v Praze," prohlásil.

Brdský vojenský újezd bude zrušen na konci roku. Místo něj bude vytvořena CHKO a rozsáhlé území, které po desetiletí využívali vojáci, se otevře veřejnosti a turistickému ruchu. Pro turisty bude nutné vyznačit cesty. "Na pracovní úrovni bylo dohodnuto, že turistické trasy a cyklostezky vyznačí budoucí Správa CHKO Brdy ve spolupráci s Klubem českých turistů. Se značením se začne bezprostředně po vzniku CHKO, tedy po 1. lednu 2016, aby bylo vše připraveno do začátku hlavní turistické sezóny," uvedlo dříve ministerstvo.

To podle Mladé fronty Dnes kritizoval Klub českých turistů, který měl v plánu vytyčit páteřní trasy před vznikem CHKO. Na namalování značek prý potřebuje několik týdnů. Podle úřadu dřívějšímu vyznačení tras brání nutnost označení posádkového cvičiště 13. dělostřeleckého pluku Jince, které bude mít 560 hektarů. To by mělo být hotovo do konce letošního roku.

Na celém území Brd bude po vyhlášení CHKO rychlost snížena na 50 kilometrů v hodině. "Zároveň by po dohodě se státním podnikem Vojenské lesy a statky mělo vzniknout minimálně pět záchytných parkovišť, která budou umístěna po obvodu současného vojenského újezdu," uvedlo ministerstvo obrany.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů