Čtvrtek, 25. dubna 2024

Výběr informací o Chráněné krajinné oblasti Brdy, jejíž vznik včera schválila vláda

Výběr informací o Chráněné krajinné oblasti Brdy, jejíž vznik včera schválila vláda

- CHKO vznikne na rozloze 345 kilometrů čtverečních ve stávajícím vojenském újezdu, který bude zrušen ke konci letošního roku, a části jižních Brd.

- Pracoviště správy budoucí CHKO budou v Příbrami a Jincích ve Středočeském kraji a ve Spáleném Poříčí v Plzeňském kraji.

- Nová CHKO zasáhne do katastrálních území 34 obcí (obec Míšov na jihu oblasti bude ležet celá v rezervaci) ve Středočeském a Plzeňském kraji.

- CHKO bude rozdělena do čtyř zón ochrany, nejpřísnější režim bude v I. zóně (3,5 procenta celkové plochy), nejrozsáhlejší bude III. zóna, která zabere přes 84 procent rozlohy.

- CHKO bude ochraňovat například významná paleontologická naleziště, skalní výchozy, kamenná moře a sutě. Díky zákazu vstupu se ve vojenském výcvikovém prostoru zachovala řada vzácných živočichů a rostlin (kosatec sibiřský, rosnatka okrouhlolistá, suchopýr pochvatý, rak kamenáč a škeble rybničná).

- Nyní se dělá pyrotechnická očista území. "V současnosti je 45 procent tohoto území vyčištěno, koncem roku to bude 50 procent a potom ještě během následujících dvou let práce budou pokračovat," uvedl letos v září ministr obrany Martin Stropnický.

- Po vzniku CHKO se rozsáhlé území, které po desetiletí využívali vojáci, otevře veřejnosti a turistickému ruchu. Klub českých turistů by měl začít se značením tras po 1. lednu 2016.

- Pohoří Brdy, zabírá celou polovinu brdského hřebene, leží přibližně 50 kilometrů jihozápadně od Prahy zhruba mezi městy Hořovice, Příbram, Rožmitál pod Třemšínem a Rokycany.

- Brdský vojenský újezd má rozlohu 260 kilometrů čtverečních (přibližně polovina rozlohy Prahy), území tvoří ze zhruba 85 procent lesy (převážně v majetku Vojenských lesů a statků), zbytek jsou louky a vodní plochy.

- Dělostřelecké cvičiště bylo v Brdech zřízeno již v roce 1928. Za druhé světové války zabrala prostor německá armáda a dále jej zvětšila, do současné velikosti byl prostor rozšířen v 50. letech, kdy byla pro účely protitankové střelnice zabrána řada vesnic ve středozápadní části Brd.

- Některé okrajové části prostoru jsou přístupné veřejnosti již řadu let, vznikly zde turistické trasy a cyklotrasy, které ale byly přístupné většinou pouze o víkendech a svátcích. Jelikož není v silách armády celý prostor oplotit a uhlídat, turisté často míří i do míst, která jsou jinak přístupná pouze na propustku.

- Za první republiky zde bylo zkoušeno připravované opevnění, které se z velké části zachovalo do současnosti.

- Na okraji újezdu měla být umístěna americká radarová základna; v roce 2009 USA od její výstavby upustily.

- Návrh zákona na zrušení újezdu schválila Sněmovna loni v prosinci.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů