Čtvrtek, 28. března 2024

Lidem se otevřely Brdy, zatím bez značení pro turisty

 Lidem se otevřely Brdy, zatím bez značení pro turisty

Lidem se dnes otevřely Brdy, z dosavadního vojenského újezdu se stala chráněná krajinná oblast. Návštěvníci by ale měli být opatrní. Na nově zpřístupněném území zatím chybí značení pro turisty. Lidé by se měli držet na hlavních cestách, řekl ČTK předseda rady značení Klubu českých turistů Karel Markvart.

"Nemyslím si, že turistické mapy, které jsou na trhu, mají cestní síť dobře zakreslenou, lidé se taky často v mapách nemusejí dost dobře vyznat. Nejhorší je, že jsou tam docela velká území, kde není ještě signál mobilních operátorů," upozornil Markvart. Turistům mířícím do Brd by proto doporučil, aby se drželi vozových zpevněných cest a raději nechodili volně lesem. "Je tam několik dopadových ploch s rašeliništi, tak bych vůbec nedoporučoval chodit mimo lesní cesty," řekl Markvart.

Značit se podle Markvarta začnou trasy v lokalitách, kde skončila pyrotechnická očista, což se zatím netýká centrální části Brd. "My můžeme začít až někdy koncem března, začátkem dubna, když na to slušné počasí," uvedl Markvart. Ve Spáleném Poříčí se podle něj 5. ledna sejdou starostové a zástupci CHKO a klubu turistů, mluvit se má právě o tom, které trasy přijdou na řadu jako první. Podle Markvarta by mělo jít třeba o cestu k Padrťským rybníkům, do letní sezony by se podle něj mohla vyznačit i trasa po brdském hřebeni. Práce mají skončit v roce 2017 podle toho, jak rychle bude postupovat čistění prostoru od munice. Termín mají vojáci do konce příštího roku.

Pěším a cykloturistům se zatím otevřelo 20 až 30 procent území bývalého armádního prostoru. Veškeré plochy, kde už nebude působit armáda, budou pro veřejnost otevřené, až skončí povrchový pyrotechnický průzkum. Nepřístupné bude trvale posádkové cvičiště v trojúhelníku Jince - Zaječov - Obecnice na ploše kolem 50 kilometrů čtverečních. Rozloha celé CHKO je 345 kilometrů čtverečních, z toho 260 kilometrů zabíral zrušený vojenský újezd.

Péči o přírodu v Brdech ode dneška zajišťuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, konkrétně její středočeské pracoviště. To pečuje i o přírodu v CHKO Blaník, Český kras a Křivoklátsko a má celkem 43 zaměstnanců. "Věnuje se také řadě dalších činností - například administraci dotačních programů. Odborné znalosti všech těchto zaměstnanců jsou využívány operativně tam, kde je jejich práce v rámci regionu středních Čech nejvíce potřeba," uvedla mluvčí agentury Karolína Šůlová. Své kanceláře má v Praze, Louňovicích pod Blaníkem, Karlštejně, Zbečně a nově v Příbrami, Jincích a ve Spáleném Poříčí.

Na celém území CHKO Brdy platí zákaz vjezdu motorových vozidel, výjimku mohou udělit Vojenské lesy a statky ČR. Režim na vodních nádržích a dalších vodních zdrojích zůstává nezměněn, platí tedy nadále zákaz vstupu do prvního stupně ochranného pásma vodních zdrojů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů