Pátek, 29. března 2024

Národnímu parku Šumava je 25 let, CHKO zde je již od roku 1963

Vizitka Národního parku Šumava od jehož zřízení uplyne 20. března 25 let

Národnímu parku Šumava je 25 let, CHKO zde je již od roku 1963

Zřízení: nařízením vlády ze dne 20. března 1991; nařízení vlády nabylo účinnosti 10. května 1991.

Rozloha: 680 km2 (největší ze čtyř českých národních parků); park byl vyčleněn z největší chráněné krajinné oblasti (CHKO) tehdejšího Československa - CHKO Šumava zřízené v roce 1963 na rozloze 1630 km2.

Poloha: NP leží na hranicích ČR s Rakouskem a Německem, a to na území Jihočeského (okres Prachatice) a Plzeňského kraje (okres Klatovy). Na německé straně na něj navazuje NP Bavorský les (240 km2), na české straně je obklopen CHKO Šumava

Charakteristika: největší souvislý komplex lesů ve střední Evropě (lesy zabírají zhruba 80 procent rozlohy parku - zelená střecha Evropy), rozvodí Severního (Vltava) a Černého moře (Dunaj); park leží v nadmořské výšce od 570 m n. m. (údolí Otavy u Rejštejna) po 1378 m n. m. (Plechý), na jeho území jsou tři z pěti ledovcových šumavských jezer (Plešné, Laka, Prášilské).

Ochrana území: tři zóny (stupně ochrany) - území první zóny je ponecháno přirozenému vývoji bez ovlivňování člověkem (je to asi 13 procent rozlohy NP), v druhé zóně (největší, zabírá 82 procent území) je cílem veškeré činnosti udržení přírodní rovnováhy a postupné přibližování stávajících ekosystémů přirozeným společenstvům, okrajová třetí zóna zahrnuje území člověkem značně pozměněná a střediska soustředěné zástavby.

Osídlení: v NP Šumava je sedm obcí (Borová Lada, Horská Kvilda, Kvilda, Modrava, Prášily, Srní, Stožec) a několik místních částí, celkem zde trvale žije asi 1200 obyvatel.

CHKO Šumava: CHKO, která tvoří ochranné pásmo NP, má rozlohu 990 km2; na jejím území jsou některé zvláště cenné části Šumavy - čtyři národní přírodní rezervace (Černé a Čertovo jezero, Boubín, Bílá strž, Velká niva) a několik desítek přírodních rezervací a přírodních památek (celková plocha zvláště chráněných území v CHKO přesahuje 60 km2, což je zhruba šest procent plochy CHKO); na území CHKO, které se člení na čtyři zóny ochrany, leží i většina přehradní nádrže Lipno.

Sídlo správy NP a CHKO Šumava: Vimperk (Prachaticko)

Vedení: Pavel Hubený (ředitel, od května 2014 do června 2015 pověřený ředitel)

Ostatní:

- O způsobu péče o Národní park Šumava a zejména lidské zásahy v jeho lesích se vedou dlouholeté spory. Jejich symbolem se stal zejména osud stromů, napadených lýkožroutem. Zatímco jedna skupina odborné veřejnosti i laiků prosazuje, aby se takové stromy těžily i v nejpřísněji střežené I. zóně národního parku, druzí chtějí ponechat les přirozenému vývoji. Různí ředitelé NP z posledních let zastávali oba přístupy.

- Předloni na jaře byl vytvořen nový plán péče o NP Šumava na dobu tří let, přičemž tento dokument ještě dokončil bývalý ředitel Jiří Mánek (odvolaný koncem dubna 2014) a schválil jej i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Podle plánu měla mít bezzásahová oblast 23 procent, to znamená zhruba 16 tisíc hektarů. To se však nelíbilo vědcům ani ekologům, kteří požadovali rozšířit divočinu až na polovinu území parku. S plánem péče ale nesouhlasili ani představitelé obcí, v červenci 2014 proto podalo pět obcí žalobu na ministerstvo životního prostředí. Pražský městský soud poté ministerstvu nařídil, aby plán péče o park na léta 2014 až 2017 zrušilo. Loni v únoru Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost ministerstva životního prostředí a potvrdil výrok pražského městského soudu.

- Postavením parku se zabývají i zákonodárci. Senátoři dokonce v červnu 2014 přijali zvláštní zákon o Národním parku Šumava. Sněmovna ho však zamítla už v prvním kole projednávání s tím, že poslanci upřednostňují předpokládané uzákonění parku novelou zákona o ochraně přírody, kterou slíbil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Podle ministra by novela, která je nyní projednávána ve Sněmovně, mohla platit od ledna 2017.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů