Sobota, 20. dubna 2024

V České republice byla rozšířena soustava chráněných území Natura 2000

V České republice byla rozšířena soustava chráněných území Natura 2000

V pátek vyšla ve Sbírce zákonů novela národního seznamu evropsky významných lokalit, kterou vláda schválila na svém jednání začátkem letošního února. Tím se doplňuje národní seznam EVL, které jsou spolu s ptačími oblastmi součástí soustavy chráněných území Natura 2000. V České republice tak nyní bude celkově 1 111 evropsky významných lokalit o rozloze 10 % území ČR.

Vláda na svém zasedání začátkem února schválila doplnění národního seznamu o 50 nových evropsky významných lokalit (EVL) a rozšíření 70 stávajících lokalit o nové předměty ochrany. Doplnění a aktualizace seznamu EVL je povinností každého členského státu EU, který má na svém území přírodní stanoviště v takové kvalitě, která odpovídá potřebám zachovat tyto druhy a stanoviště pro budoucí generace na celoevropské úrovni. Např. Slovinsko a Chorvatsko má až 30 % evropsky významných lokalit na území svých států, celoevropský průměr je 14 %. V Česku se území EVL provedenou změnou rozšíří celkem o 34 km2, tedy pouze v řádu desetin procenta dosavadní rozlohy.

Na přípravě doplnění národního seznamu evropsky významných lokalit (EVL) se začalo intenzivně pracovat již v roce 2013, poté, co byl tehdejší národní seznam vyhodnocen Evropskou komisí jako neúplný z hlediska zajištění ochrany 22 přírodních stanovišť a 19 evropsky významných druhů. Zpracováním odborného návrhu na doplnění byla pověřena Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, která jej během roku 2014 předjednala s dotčenými obcemi a v případě menších lokalit s dotčenými vlastníky a významnými správci v území. Předjednání umožnilo předem seznámit dotčené subjekty s tím, co pro ně znamená vyhlášení EVL, a byla jim tak umožněna přímá účast v procesu navržení lokalit. Návštěvníků a turistů, kteří zamíří na území pod ochranou značkou EVL, se vyhlášení nových EVL nijak nedotkne.

Kromě vyhlášení 50 nových lokalit je významnou změnou rozšíření ochrany pro vybraná stanoviště či druhy v 70 stávajících lokalitách. Mezi doplňovanými předměty ochrany lze jmenovat např. největší evropskou vážku páskovce velkého. Jedná se o druh z Karpat a západního Balkánu, jehož výskyt byl nedávno potvrzen i v České republice, a to v lokalitě Chřiby v Jihomoravském kraji. Na seznam přibyla např. i lokalita Dobřany, nově vyhlášená pro druh žáby kuňku žlutobřichou, kde v posledních několika letech město Dobřany realizuje opatření na podporu tohoto druhu. Na seznam se dostal i areál Národního hřebčína Kladruby nad Labem, v jehož alejích a stromových porostech se lze setkat se silně ohroženými druhy brouků, jako jsou páchník hnědý či lesák rumělkový. Právě sladění ochrany přírody a památkové ochrany areálu Národního hřebčína Kladruby nad Labem bylo velkým tématem v rámci projednávání doplnění lokalit na seznam EVL a nakonec se podařilo najít mezi zainteresovanými resorty životního prostředí, zemědělství i kultury shodu.

Doplnění lokalit zásadně zvýší i ochranu pro stanoviště vod s porosty vegetace řas z rodu parožnatek (Chara). Jedná se převážně o stojaté nebo mírně tekoucí vody s dobrou průhledností, které reprezentují např. tůně, studánky, hlubší tišiny toků, mrtvá ramena, zatopené lomy a pískovny nebo některé rybníky, kde je dosud vysoká kvalita vody. Přestože se toto stanoviště vyskytuje roztroušeně téměř na celém území České republiky, bylo v soustavě Natura 2000 chráněno pouze v 9 lokalitách v 6 krajích. Schváleným nařízením vlády se ochrana pro toto stanoviště rozšířila ve 13 stávajících evropsky významných lokalitách a 9 lokalit bylo vyhlášeno nově. Zastoupení evropsky významných lokalit v 10 krajích již dostatečně odpovídá výskytu stanoviště a potřebě jeho ochrany.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů