Pátek, 29. března 2024

NP Šumava chce letos vysadit 220.000 stromů

 NP Šumava chce letos vysadit 220.000 stromů

Šumavský národní park letos vysází přibližně 220.000 stromů. Zalesní tím plochu o rozloze 120 hektarů. Přibližně z 80 procent půjde o jedle a buky, už třetím rokem park neplánuje výsadbu smrků. NP Šumava odhaduje, že letos zalesní plochu rozlohou srovnatelnou s tou loňskou. ČTK to řekl mluvčí parku Jan Dvořák.

"V drobné míře budeme sázet borovici, javor klen, jeřáb ptačí nebo břízu. Smrky jsme sázeli naposledy v roce 2013," uvedl Dvořák. Právě smrk, který v minulosti tvořil na Šumavě téměř stromovou monokulturu, představuje ideální potravu pro kůrovce. Druhová rozmanitost lesa pak naopak tomuto škůdci nevyhovuje.

Výsadba nových stromů už na území parku začala. "Umělé zalesňování je ale jen takovou drobnou pomocí přírodě. Jeho cílem je dostat některé druhy dřevin tam, kde je člověk vyhubil a jejich přirozený návrat by mohl být velmi pomalý," uvedl ředitel šumavského parku Pavel Hubený. Tato organizace za 25 let své existence vysázela asi 15 milionů stromků. Podle Hubeného se však lesy ve větší míře obnovují přirozenou cestou. Ta prý zajistila za 25 let více než 400 milionů nových stromů. "Schopnost lesů samy se obnovovat je obrovská a fascinující. Právě podpora přirozené obnovy šumavských lesů, v nichž dodnes najdete potomky původních šumavských pralesů, je hlavním úkolem našich zásahů tam, kde jsme ještě nepředali vládu přírodě samotné," řekl Hubený.

Stromy jsou pro Šumavu důležité svou retenční schopností - zadržují vodu, která nesteče po povrchu, ale tvoří zásoby spodních vod, které napájejí prameny řek. Jeden vzrostlý strom zadrží přibližně šest hektolitrů vody za rok. NP Šumava, který se rozkládá na ploše 680 kilometrů čtverečních, loni vytěžil 142.000 krychlových metrů dřeva, což je přibližně o 20.000 krychlových metrů víc než v roce 2014.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů