Čtvrtek, 18. dubna 2024

Zámecké valy v Pardubicích se stanou přírodní lokalitou

Zámecké valy v Pardubicích se stanou přírodní lokalitou

Zámecké valy v Pardubicích se od května stanou evropsky významnou přírodní lokalitou. Vyskytuje se tam ohrožený brouk páchník hnědý, který žije v dutinách starých stromů. ČTK to dnes řekl zoolog Východočeského muzea Vladimír Lemberk.

"Na zámeckých valech v Pardubicích má tedy ideální podmínky. Lokalita má celkovou rozlohu 3,7 hektaru," dodal Lemberk.

Mezi evropsky významné lokality soustavy Natura 2000 již patří lipová alej, která vede k zámku. Od 1. května se rozšíří o tři rondely zámeckých valů, východní, severní a západní.

Soustavy chráněných území vyhlašuje vláda. Smyslem je zabezpečit ochranu živočichů, rostlin a typů přírodních stanovišť, které jsou z evropského pohledu nejcennější či nejvíce ohrožené.

Larvy páchníka hnědého se vyvíjejí tři až čtyři roky. Žijí v ztrouchnivělém dřevě horních a středních částí dutin vrb, dubů, lip, jilmů a ovocných stromů. Lze je nalézt zejména v osamocených starých stromech nebo v alejích.

Brouk se vyznačuje charakteristickou vůní, která připomíná juchtovou kůži. Odtud vznikl jeho český název. "Dospělí jedinci se objevují od května do září a to je právě období, kdy lze páchníka při troše štěstí zahlédnout," řekl Lemberk.

Za teplých večerů a někdy i přes den dospělí brouci opouštějí své dutinové úkryty, sluní se a na krátké vzdálenosti létají. Uletí maximálně několik desítek metrů.

"To je právě spolu s mizením starých dutých stromů v naší krajině důvodem jeho ohrožení," řekl Lemberk. Brouci nejsou schopní přemístit se na jiná stanoviště, dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů