Čtvrtek, 28. března 2024

Obce z Plzeňska u nové CHKO Brdy hlásí rekordní počty turistů

Obce z Plzeňska u nové CHKO Brdy hlásí rekordní počty turistů

Výrazný růst počtu turistů všech věkových kategorií oproti předchozím letům registrovaly o minulém víkendu hlavní vstupní brány do Brd ze strany Plzeňského kraje, tedy Strašice a Spálené Poříčí. Stovky turistů, hlavně na kolech, mířily do zrušeného vojenského újezdu také z Míšova na hlavní silnici Plzeň - Rožmitál, řekli ČTK starostové obcí. V CHKO Brdy, která vznikla v lednu, je 27 obcí, z toho deset leží v Plzeňském kraji.

"Včera (v neděli) jsme si udělali monitoring a o víkendu navštívilo Brdy obrovské množství lidí, určitě stovky. Převládají cyklisté," řekl Jiří Hahner, starosta Strašic, severozápadní brány Brd. Padrťské rybníky, nejznámější lokalita v katastru obce, byly podle něj obleženy turisty. Nejvíce jich bylo na desetikilometrové trase údolím Klabavy kolem zámečku Tři trubky k rybníkům.

Nyní je nejdůležitější dodělat turistické značení, tedy napojení obcí. Hahner i starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek věří, že základní značení bude letos dokončeno. Obce vyznačí cyklostezku krajinou Nového Mitrovicka mimo vojenský újezd, která se napojí na trasu u rybníků. Kompletní značení by mělo být hotovo po úplné pyrotechnické očistě do roku 2018.

Strašice, které doufají, že turistický ruch pomůže drobným podnikatelům, zatím na takový nápor nejsou připravené, ale intenzivně pracují na službách pro návštěvníky. "Směňujeme pozemek kvůli záchytnému parkovišti (na území CHKO není možné vjíždět auty) u hranic CHKO u Hájkova mlýna. A připravujeme parkoviště u Muzea Středních Brd," řekl Hahner. Obě parkoviště mají být dokončena do příští sezony.

Jediné ubytování ve Strašicích je zatím 20 levných "vojenských" lůžek. Soukromník tam ale má brzy otevřít přestavěný hotel s desítkami lůžek. První investoři už mají zájem vybudovat kemp a tábořiště, obec připravuje naučnou stezku o řemeslech.

"Snažíme se na to maximálně připravit," řekl starosta Spáleného Poříčí Čížek. Ve městě začne od poloviny května fungovat nový nájemce v městském hotelu Ve dvoře s 52 lůžky, což je největší ubytovací kapacita v okolí Brd. Spolu s tím chce město v červnu otevřít půjčovnu elektrokol. V centru města jsou desítky parkovacích míst. Radnice nyní vydá balíčky s nabídkami cyklotras a zajímavých míst oblasti. V polovině sezony připraví mobilní aplikaci na cyklovýlety. Infocentrum je otevřené i o víkendu.

Starosta Míšova Pavel Hrubý také očekává výrazný růst počtu turistů. Chybějící značení podle něj není takový problém, turisté mají navigace a mapy. V Míšově jsou stovky parkovacích míst, řekl.

"Hned první dva termíny po otevření (CHKO) byl silný zájem. Lidí je výrazně více i v Míšově na grillu (půl kilometru od muzea)," řekl Milan Skočovský z Atom muzea Javor 51. V objektu byly v době studené války skladovány jaderné hlavice.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů