Čtvrtek, 28. března 2024

Projekt propojení Rudého a Mrtvého moře pokračuje

Projekt propojení Rudého a Mrtvého moře pokračuje

Na mezinárodní konferenci, která se konala 9. 5. 2016 v jordánské Aqabě, byl prezentován aktuální stav realizace významného projektu ,,Red-Dead Sea" směřujícího k záchraně Mrtvého moře. Kvůli nedostatečnému přítoku z řeky Jordán se zrychlilo jeho vysychání na téměř jeden metr ročně, což v některých lokalitách znamená každoroční ústup pobřeží až o 50 metrů a hrozbu ekologické katastrofy podobné Aralskému moři.

ilustrační obrázekSpolečný záměr byl poprvé prezentován zástupci Jordánska a Izraele v roce 2013. Podle dohody by v Aqabě měla být postavena velká odsolovací stanice, která bude využívána pro potřeby jižních regionů obou zemí. Na stanici bude navazovat potrubí, kterým bude čerpána zbytková zahuštěná slaná voda (tzv. solanka) do cca 200 km vzdáleného Mrtvého moře. Předpokládané náklady na propojení obou moří mají dosáhnout zhruba 400 mil. USD a je předpoklad, že část pokryjí mezinárodní granty zaměřené na ochranu životního prostředí.

V prosinci 2015 byl vypsán mezinárodní tendr a v květnu 2016 byla otevřena tzv. předkvalifikace, o kterou podle izraelského Ministerstva pro regionální spolupráci projevilo zájem celkem 94 předních světových firem. Zároveň bylo oznámeno, že dotaci 100 mil. USD na projekt poskytnou USA a jednání s dalšími donory pokračují. Vítěz tendru bude oznámen v letošním roce a práce podle odhadu potrvají tři roky. Obchodní příležitosti v rámci subdodávek zde mohou vzniknout pro ty české firmy, které mají ve své nabídce výrobky nebo služby spojené s odsolováním nebo stavbou dálkového potrubí.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Tel Avivu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů