Čtvrtek, 18. dubna 2024

Začala kontroverzní ochrana Bělověžského pralesa s kácením stromů

Začala kontroverzní ochrana Bělověžského pralesa s kácením stromů

Na východě Polska dnes začala kontroverzní operace "ochrany" proslulého Bělověžského pralesa, která zahrnuje rozsáhlé kácení stromů. Oznámila to polská vláda. Proti tomuto zásahu do unikátní přírodní oblasti označené za kulturní dědictví UNESCO protestují četné ekologické skupiny, včetně například Greenpeace či Světový fond na ochranu přírody (WWF).

"Naším cílem je zastavit degradaci lesa, ale také chránit život a zdraví místní populace... a odvrátit nebezpečí požárů," vysvětloval ředitel státních lesů Konrad Tomaszewski důvody, proč se úřady k tak velkému zásahu do pralesa odhodlaly. Jedním z hlavních motivů je podle něj napadení stromů dřevokazným hmyzem.

"Operace začala dnes," řekl Tomaszewski, přičemž se pečlivě vyhýbal podmínkám, za nichž bude prořezávání nebo kácení stromů probíhat, ale i dalším krokům v lese. Nicméně uvedl, že prioritou je porazit napadené stromy, které by mohly spadnout na cesty a zranit strážce nebo turisty, kterých je v Bělověžském pralese hodně.

Dvou "doporučených zón" o celkové rozloze 17.000 hektarů, což je třetina celé rozlohy pralesa, se zahajovaná operace nedotkne. To má umožnit, aby se zjistilo, zda se příroda skutečně dokáže bránit sama, jak tvrdí ekologové, dodal Tomaszewski.

Sedm organizací zabývajících se ochranou životního prostředí, včetně Greenpeace nebo WWF, v polovině dubna poslalo Evropské komisi stížnost na plán polské vlády, který podle nich porušuje evropskou normu o ochraně přírody a vzácných druhů.

Vláda podle ekologických aktivistů využívá lýkožrouta jako záminku pro komerční těžbu dřeva. Petici proti intenzivnějšímu kácení podepsalo na 140.000 Poláků.

Podle plánu polského ministra životního prostředí Jana Szyszka by se v unikátním pralese, kde žije například zubr či šest desítek dalších druhů savců, mohlo v příštích deseti letech vykácet až 188.000 metrů krychlových dřeva. Dosud byl limit 63.000 kubíků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů