Úterý, 19. března 2024

Unikátní Moravský kras je druhou nejstarší CHKO v Česku

Unikátní Moravský kras je druhou nejstarší CHKO v Česku

Základní údaje o Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras, od jejíhož vyhlášení uplyne 4. července 60 let:

- CHKO Moravský kras je po CHKO Český ráj, která byla vyhlášena v roce 1955, druhou nejstarší CHKO v ČR.

- CHKO Moravský kras leží v Jihomoravském kraji severně od Brna a má rozlohu 92 km2. Na jejím území se nachází 17 maloplošných zvláště chráněných území: čtyři národní přírodní rezervace (vývěry Punkvy, Habrůvecká bučina, Býčí skála, Hádecká planinka), dvě národní přírodní památky (Rudické propadání, jeskyně Pekárna) a 11 přírodních rezervací.

- Do působnosti Správy CHKO Moravský kras, která sídlí v Blansku, patří i národní přírodní rezervace Mohelenská hadcová step a Krumlovsko-rokytenské slepence a národní přírodní památky Červený kopec a Stránská skála ležící mimo území CHKO.

- Moravský kras patří mezi nejvýznamnější krasové oblasti ve střední Evropě. Na celém území je známo více než 1100 jeskyní.

- CHKO, která je z 60 procent pokryta lesy, je místem výskytu řady vzácných rostlin (například glaciální relikt kruhatka Matthioliho) a živočichů (mimo jiné zde bylo popsáno více než 50 nových druhů z různých zoologických skupin).

- Oblast je také významnou archeologickou lokalitou - v řadě jeskyní jsou zachovány doklady dávno vyhynulého života i vývoje lidské společnosti (například v jeskyni Kůlna je doloženo nejstarší osídlení člověkem neandertálským z doby před 120.000 lety, v jeskyni Pekárna byly nalezeny rytiny koní a bizonů na koňských žebrech staré 11.000 až 13.000 let).

- Pět jeskynních systémů je přístupných veřejnosti. Punkevní jeskyně s možností plavby na podzemní říčce Punkvě spojené s prohlídkou dna propasti Macocha, Kateřinská jeskyně, která je známá unikátními hůlkovými stalagmity, jeskyně Balcarka s bohatou a barevnou krápníkovou výzdobou, Sloupsko-šošůvské jeskyně tvořené mohutnými chodbami a podzemními propastmi a jeskyně Výpustek s bohatou vojenskou historií, v níž byl mimo jiné protiatomový kryt velení komunistické československé armády.

- Záznamy doložená historie průzkumů jeskyní v Moravském krase začala v roce 1723 sestupem Lazara Schoppera do nejhlubší propasti v ČR Macochy (je hluboká 138,4 metru). Velkou zásluhou na prozkoumání a zpřístupnění jeskyní má profesor Karel Absolon. V roce 1909 se podařilo jeho týmu proniknout nově objevenými Punkevními jeskyněmi do propasti Macocha z Pustého žlebu. Absolon, kterého nejvíce proslavil nález Věstonické venuše, vytvořil i současnou podzemní trasu lodní plavby.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů