Čtvrtek, 28. března 2024

Lesníci na Bruntálsku bojují s kůrovcovou kalamitou

Lesníci na Bruntálsku bojují s kůrovcovou kalamitou

Lesníci na Bruntálsku bojují s kůrovcovou kalamitou ve smrkových porostech. Situace v této oblasti je nejhorší v celé České republice. Smrky jsou oslabeny, a tím náchylnější k napadení kůrovcem nebo houbou václavkou, hlavně kvůli suchu posledních let. Pro lesní správu to znamená i větší ekonomickou zátěž: kůrovcové dřevo má horší kvalitu, takže se prodává levněji, ale náklady na jeho těžbu jsou vyšší. Novinářům to dnes řekli zástupci Lesů ČR.

"Na Bruntálsku jsou ohroženy prakticky všechny smrkové porosty," řekl výrobně-technický náměstek Lesů ČR Václav Lidický.

V oblasti, kde tvořily smrky zhruba 70 procent lesů, jich v posledních letech ubývá. "Už několik let zalesňujeme jiné dřeviny než smrk, ale každoročně zalesňujeme asi 25 procent smrků v lokalitách od 600 metrů, tam se snažíme smrk udržet," řekl bruntálský lesní správce Milan Pospíšil. Bruntálští lesníci směřují k druhové přeměně porostů. "Naší snahou je nahradit smrk, který zde ve většině lokalit není původní, dřevinami, které jsou více odolné a mají zde větší perspektivu, to je především jedle, dub, v nižších polohách buk, borovice," řekl Pospíšil.

Při nahodilé těžbě, tedy těžbě dříví poškozeného nějakou kalamitou, za letošní první pololetí Lesy ČR vytěžily zhruba 1,2 milionu kubíků kurovcového dříví. "V Moravskoslezském kraji z toho byla zhruba poloviny, nějakých 570.000 kubíků dříví. A z těch 570.000 bylo 260.000 na Lesní správě Bruntál, dá se říct jedna pětina kůrovcového dříví v celé České republice," řekl Lidický.

Pro bruntálskou správu je to poměrně velký ekonomický propad hospodaření. "Smrk je ekonomicky nejvýhodnější dřevina, ale velmi záleží na tom, jak prodáte ty jednotlivé části. Kůrovcové dříví je dříví suché a má poměrně nízké zpeněžení," řekl ředitel. Na druhou stranu ale s sebou taková těžba nese vyšší náklady. "Nemůžeme si rozvrhnout těžby optimálně, ale musíme se přizpůsobovat vzniklé situaci, musíme ty stromy vyhledávat, musíme za nimi chodit se zpracováním jednotlivě po porostech, což je poměrně ekonomicky náročné," řekl Lidický.

Pospíšil řekl, že podle schváleného plánu má bruntálská správa těžit zhruba 120.000 kubíků dřeva ročně. Loni ale vytěžila 270.000 kubíků, a letos v červenci je jich už zhruba 300.000. "To je měsíčně sto hektarů holin, za rok 1000 hektarů, které musíte do dvou let zalesnit. To se pohybujete v milionech sazenic," řekl správce. Tisíc hektarů je přitom zhruba patnáctina plochy bruntálské správy.

Lidický řekl, že odumírání smrkových porostů na Bruntálsku lesníci nejsou schopni zastavit. "Jsou však schopni to řídit, a to nejrůznějšími aktivními přístupy, například obrannými opatřeními, to jsou nejrůznější lapáky, lapače, insekticidní sítě, včasné vyhledávání kůrovce," řekl Lidický. Lesníci se snaží kalamitu zpomalit. "Pomůže-li nám příroda a nastanou-li vhodnější klimatické podmínky, vlhčí zimy, vlhčí léta, menší teplotní průměr, tak tím, že zpomalíme tu dynamiku, les bude lépe regenerovat," řekl Lidický.

Na obranná opatření mají letos Lesy ČR 130 milionů korun, což je nejvyšší částka v historii. Nejvíc z těchto finančních prostředků, desítky milionů korun, použijí právě na Bruntálsku. "Na Bruntálsku je nejhorší situace v současné chvíli, ale velmi podobná situace se začíná objevovat na straně Jeseníků, na straně Beskyd i směrem na jih do středu Moravy. Situace začíná být velmi složitá například na Jablunkovsku," řekl Lidický.

Vlastimil Vyplel

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů