Čtvrtek, 28. března 2024

Pálava na Břeclavsku má novou přírodní památku

 Pálava na Břeclavsku má novou přírodní památku

Chráněná krajinná oblast (CHKO) Pálava na Břeclavsku má novou přírodní památku, stalo se jí bývalé vojenské cvičiště. V lokalitě žije na 40 druhů zvláště chráněných živočichů, především bezobratlých, uvedl dnes v tiskové zprávě vedoucí Správy CHKO Pálava Jiří Kmet.

Nová padesátihektarová přírodní památka "Na cvičišti" leží asi dva kilometry severovýchodně od Mikulova. Podle Kmeta za svoji pestrost vděčí právě tomu, že jde o bývalé vojenské cvičiště. Jak uvedl, působením armády vzniklo na bývalých polích různorodé prostředí, které poskytovalo vhodné podmínky celé škále živočichů. Počínaje druhy, které potřebují jen holou či spoře zarostlou půdu, až po ty, které preferují travnatou krajinu s roztroušenými křovinami.

"Chceme, aby se zde nadále udrželo co možná nejrozmanitější prostředí. V severní části plochy proto budeme vyřezávat náletové dřeviny, někde jsme už začali s pastvou ovcí a koz, které pomáhají udržovat zdejší trávníky," uvedl Kmet.

V lokalitě mimo jiné žije pravděpodobně největší populace celoevropsky chráněného nočního motýla bourovce trnkového. Vyskytuje se tam také na čtyřicet druhů ptáků, třeba dudek chocholatý, který má v sousedním Milovickém lese nejbohatší hnízdní populaci v ČR a lokalitu "Na cvičišti" využívá jako bohatou potravní nabídku.

Kategorie přírodní památka v české legislativě představuje jednu z forem územní ochrany menších, člověkem ovlivněných území. Přístup do ní není ze zákona nijak omezený.

CHKO Pálava má rozlohu zhruba 83 kilometrů čtverečních, vyhlášena byla v roce 1976. Ceněné jsou v ní především biotopy druhově bohatých skalních, drnových a lučních stepí a lesostepí, také teplomilných doubrav a suťových lesů vyvinutých na vápencových kopcích Pavlovských vrchů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů