Úterý, 19. března 2024

Vodohospodáři vysadí do Moravy a Dyje 25.000 jeseterů

Vodohospodáři vysadí do Moravy a Dyje 25.000 jeseterů

Státní podnik Povodí Moravy vysadí v průběhu příštích pěti let do Moravy a Dyje 25.000 malých jeseterů. Investice si vyžádá půl milionu korun, uvedl v tomto týdnu v tiskové zprávě mluvčí podniku Petr Chmelař. Cílem je obnovení populace jesetera v Dunaji a jeho přítocích.

S projektem na obnovení populace jesetera přišli rakouští odborníci, kteří jesetery už vypouštějí do dolního toku Dunaje a Moravy. "Jeseter malý se velmi vzácně vyskytuje také v řece Moravě a dolní Dyji. Myšlenku obnovy jeho populace jsme se proto rozhodli podpořit," uvedl generální ředitel státního podniku Jan Hodovský.

Povodí Moravy vysadí ročně 5000 nedospělých jedinců do české části řek Moravy a Dyje v letech 2017 až 2021. Smyslem je založení populace nejméně 2000 dospělých jedinců, která se dokáže sama reprodukovat.

Státní podnik už příští týden v oblasti Pohanska u Břeclavi vysadí takzvané juvenilní ryby, tedy jedince před dosažením pohlavní dospělosti. Do Dyje poputují z kontejnerové líhně na Dunaji ve Vídni. Jak Chmelař uvedl, pro dobrý vývoj je nutné nalézt a zajistit klíčová stanoviště. Proto bude část ryb vybavena vysílačkami. Jejich pomocí lze po několik let dokumentovat migrační pohyby a využívání různých stanovišť. Kromě každoročního vypouštění jeseterů chce Povodí Moravy dělat i hydroakustický monitoring ryb, tedy průzkum pomocí sonarů. Pomocí genetických analýz se zase ujasní, zda existují rozdíly mezi zbytkovými populacemi v Dunaji a v líhních. "Tím se zajistí, aby se pro odchov používal výhradně původní materiál," doplnil Hodovský.

Jeseter malý je nejmenším druhem dunajských jeseterů a žije v průběhu celého životního cyklu pouze ve sladké vodě, bez potřeby migrovat do Černého moře. Může dosáhnout délky až 125 centimetrů a váhy 19 kilogramů. Živí se drobnými larvami či korýši, výjimečně i drobnými rybami. Vyskytuje se v tocích u Černého, Kaspického a Baltského moře. V řekách Moravě a Dyji dříve žil hojněji, dostával se do nich z Dunaje. Nyní je jeho výskyt jen sporadický, především kvůli výstavbě přehrad.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů