Úterý, 19. března 2024

V Podyjí na Znojemsku by mohla vzniknout oblast tmavé oblohy

V Podyjí na Znojemsku by mohla vzniknout oblast tmavé oblohy

V Podyjí na Znojemsku by mohla vzniknout takzvaná oblast tmavé oblohy. Správa národního parku chce kvůli tomu oslovit asi 100 dotčených obcí. V oblasti, která přesahuje hranice parku, by se mělo eliminovat světelné znečištění. ČTK to dnes řekl ředitel Správy Národního parku Podyjí Tomáš Rothröckl.

Uvedl, že světelný smog mimo jiné ruší noční živočichy. Hranice celé oblasti by podle Rothröckla mohly sahat od Znojma až k jihočeským Slavonicím. "Půjde zhruba o sto katastrů, které chceme v příštím roce oslovit, aby se do projektu připojily," řekl Rothröckl.

Podle něj jde především o úpravy veřejného osvětlení v dotčených obcích. Ty by měly nahradit či upravit žárovky veřejného osvětlení tak, aby svítily dolů, ne všemi směry. "Ušetří se tím živočichové, kteří jsou aktivní především v noci, například noční motýli. Vždyť přirozeným prostředím pro ně je tma," uvedl.

Správa národního parku dnes podepíše memorandum o projektu, mezi signatáři je podle Rothröckla zatím šest obcí Podyjí, firma E.ON a Česká a Znojemská astronomická společnost. Řekl, že jde o dohodu a morální závazek a také o první krůček k vyhlášení celé oblasti.

Oblast tmavé oblohy je území s nízkou úrovní světelného znečištění. Slouží k pozorování noční oblohy a k ochraně noční přírody a krajiny. V Česku jsou dosud tři - Jizerská, Beskydská a Manětínská.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů