Úterý, 19. března 2024

Vzácný levhart sněžný je v bezpečí

Vzácný levhart sněžný je v bezpečí

Populace kriticky ohrožených sněžných levhartů (neboli irbisů) v Kazachstánu je prozatím v bezpečí před megalomanskými plány na stavbu skiareálu s kapacitou milion rekreantů ročně a 50 kilometry sjezdovek. Ten by zásadně narušil životní prostor těchto šelem. Arnika a všichni lidé, kteří od roku 2014 soustředili své úsilí do kampaně Zachraňme Irbise, tak mohou tento úspěch slavit. Projekt areálu v národním parku Ile-Alatau v minulých dvou letech postupně ztrácel pevnou půdu pod nohama. Svou nezastupitelnou roli sehrálo 15 tisíc podpisů petice, tlak veřejnosti na Mezinárodní olympijský výbor i spolupráce s kazachstánskými aktivisty, kteří proti projektu bojovali. Arnika ale Kazachstán neopouští a chystá se v nové kampani pomoci dalšímu ohroženému zvířeti.

,,Před dvěma lety to vypadalo, že komerční projekt podporovaný vlivnými politiky převálcuje vše, co se mu postaví do cesty. Silný odpor veřejnosti, ekonomická krize a další okolnosti však způsobily, v co jsme doufali. Bagry z hor odjely, irbisové mohou nerušeně vychovávat svá mláďata a turisté vychutnávat krásy horské přírody," říká vedoucí kampaně ,,Zachraňme irbise!" Martin Skalský z Arniky.

Arnika bude situaci dál bedlivě sledovat, v tuto chvíli ale kampaň splnila svůj cíl. Získané zkušenosti ale ekologové využijí už záhy: už v listopadu chystají spuštění nové kampaně. Ta pomůže ochránit další ohrožené zvíře, které žije v řídce obydlené krajině Kazachstánu a jež ohrožují komerční zájmy průmyslníků a politiků.

Plány na stavbu luxusního rekreačního střediska Kok Željau, které mělo vyrůst nedaleko bývalého hlavního města Almaty na úpatí severního Tian-Šanu, byly spojeny s kandidaturou Kazachstánu na pořádání Zimních olympijských her v roce 2022. Proto se kampaň ,,Zachraňme irbise" zaměřila mimo jiné na Mezinárodní olympijský výbor. Stovky emailů šéfovi MOV, tisíce podpisů petice i nesouhlas Českého olympijského výboru napomohlo tomu, že konání olympiády v Kazachstánu nebylo odhlasováno a betonování hor tak ztratilo svůj hlavní argument.

Plány ale za své nevzaly a Arnika tak i nadále spolupracovala s kazachstánskými aktivisty, kteří se například soudí se zastupitelstvem města Almaty, které za celých deset let nesplnilo zákonné požadavky na zřízení ochranného pásma Národního parku Ile-Alatau. Ten je součástí oblasti výskytu irbisů.

Značné kontroverze, které projekt vzbuzoval, se spojily s ekonomickými problémy a o záměru tak postupně začali pohybovat i zástupci vládní (a prakticky jediné) politické strany Kazachstánu. Výstavba areálu se tak alespoň prozatím ocitla ,,u ledu" a v nejbližších letech se z papíru určitě do pohoří severního Tian-Šanu nepřenese. Irbis má pro tentokrát klid.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů