Úterý, 19. března 2024

Čtyři vinařství z Hnanic získala známku Sysli na vinici

Čtyři vinařství z Hnanic získala známku Sysli na vinici

Čtyři vinařství z Hnanic na Znojemsku dnes získala známku Sysli na vinici za to, že na svých vinicích vytváří vhodné prostředí pro sysla obecného. Osud tohoto dnes kriticky ohroženého druhu závisí právě na způsobu hospodaření na vinicích. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo zemědělství a obecně prospěšná společnost ALKA Wildlife.

Sysel obecný vymizel z většiny území ČR vlivem změn v hospodaření a v současnosti se nachází jen v několika málo lokalitách. Do Hnanic se sysli vrátili. "Sysli na vinici stojí na skvělé myšlence. Pomáhat s ochranou přírody a k tomu ochutnávat moravské víno, to je překvapivé spojení příjemného s užitečným," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Populace syslů se do Hnanic rozšířila z Rakouska. V rakouském pohraničí je výskyt syslů běžnější než na české straně hranice, nachází se zde řada syslích kolonií. "Tam, kde blízko sebe sousedí vinice na obou stranách hranice, mohou sysli přeběhnout a usadit se na české straně. Pokud tam tedy najdou vhodné prostředí. Takovými místy jsou v současnosti Valtice a Hnanice," uvedla Kateřina Poledníková z ALKA Wildlife.

Známku Sysli na vinici čerstvě získala Vinařství Josef Kořínek, Vinařství Špetíci, Vinařství Schwarz a Vinný sklep U hafana. Kompletní seznam oceněných vinařství včetně dalších informací o projektu je možné najít na webových stránkách www.syslinavinici.cz. Vinařství mohou známku používat na etiketách.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů