Úterý, 19. března 2024

Češi mohou pomoci ochránit ohrožené antilopy. Rizikem jsou plány těžařů

Češi mohou pomoci ochránit ohrožené antilopy. Rizikem jsou plány těžařů

Svým vzezřením zvláštní a dnes již kriticky ohrožený druh antilopy - sajga tatarská - čelí v Kazachstánu, kde žije devadesát procent její světové populace, vážnému ohrožení. Pod tlakem těžařů zemního plynu se totiž ocitl jejich domov - přírodní rezervace Usťjurt, která je jednou z nejvýznamnějších oblastí výskytu sajgy. Povolení těžby plynu v odlehlých stepích náhorní plošiny by tak bylo dalším krokem v postupném ukrajování životního prostoru antilopy, bez kterého je její další setrvání v přírodě nemožné. Tváří v tvář této hrozbě spouští Arnika kampaň ,,Zachraňme sajgu!". Kdokoli se tak může podpisem petice na webu www.sajga.cz zapojit do ochrany sudokopytníka s nezaměnitelným velkým čenichem i jeho překrásného domova.

,,V dávné historii se sajgy proháněly i v západní Evropě. Vlivem osidlování krajiny dnes přežívají už jen ve středoasijských stepích. I tam je však ohrožují pytláci, jejich přirozené prostředí se neustále zmenšuje a počty sajg tak nezadržitelně klesají. Pomozte nám ochránit náhorní plošinu Usťjurt a zajistit tak životní prostor pro tato jedinečná zvířata," říká Martin Skalský z Arniky.

Pro úspěch kampaně je zásadní petice, která požaduje:

1) rozšíření přírodní rezervace Usťjurt

2) zastavení projektu těžby zemního plynu v nalezišti Chansu a upřednostnění jiných ložisek, která neohrožují divokou přírodu,

3) podniknuty kroky k zápisu plošiny Usťjurt na seznam světového dědictví UNESCO.

Neméně důležitá je i finanční podpora veřejnosti, která Arnice umožní chránit sajgu a životní prostředí přímo v západním Kazachstánu. Sajgu můžete podpořit na stránkách www.sajga.cz

Odborníci zvažují možnost zápisu náhorní plošiny Usťjurt na seznam světového přírodního a kulturního dědictví. Plošinu obývá řada živočichů ohrožených vyhynutím, mezi nimi antilopy sajga tatarská a gazela perská. Vážnou překážkou pro nominaci Usťjurtu na seznam UNESCO jsou plány státní ropné společnosti na těžbu zemního plynu v nalezišti Chansu, které leží přímo v zimovištích antilop. Jde o odlehlé místo, kde nejsou žádná lidská sídla ani silnice. Tamní ekosystémy jsou však křehké a průmyslová činnost by je navěky zničila.

Sajga tatarská je zvíře, které si snadno zapamatujete díky výraznému baňatému ,,nosu". Sajgy jsou v neustálém pohybu. Sajgy žijí ve stádech čítajících 30 - 40 jedinců. Během migračního období se ale jednotlivá stáda seskupují. Putování obrovských stád je jedním z nejpozoruhodnějších procesů v přírodě. Při hledání potravy denně ujdou desítky kilometrů a v období migračních tahů i stovky. Velkoplošná území podléhající ochraně jsou tak pro jejich záchranu zcela zásadní.

Sajgu ohrožuje masivní pytláctví a vůbec tlak člověka na její životní prostor a prostředí. Mnozí si jistě vzpomenou na tragické události z minulého roku. Tehdy náhle vymřelo 200 tisíc antilop v důsledku bakteriální infekce. Protože bakterie napadají pouze oslabená zvířata, vědci předpokládají, že svou roli mohlo sehrát i znečištění životního prostředí nebo jiné faktory. Před touto katastrofou se světová populace sajgy odhadovala na 262 tisíc jedinců. Znamená to, že dnes ve stepích střední Asie běhá posledních 60 tisíc zvířat. Přežije Sajga rok 2020?

Arnika v Kazachstánu spolupracuje s místními ekologickými organizacemi už pátým rokem. V první řadě se v zemi zaměřuje na podporu občanské společnosti, ekologických organizací. Společně s kazašskými partnery ale Arnika usilovala také o záchranu velmi vzácného irbise - levharta sněžného, který byl ohrožen plány na výstavbu obřího lyžařského areálu. Patnáct tisíc signatářů petice a finanční příspěvky pomohly tomu, že levhart je zatím v bezpečí a projekt u ledu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů