Úterý, 19. března 2024

Zlínské muzeum představí svět hmyzu a drahokamů

 Zlínské muzeum představí svět hmyzu a drahokamů

Svět hmyzu a drahokamů představí Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Výstava nazvaná Létající drahokamy začala ve čtvrtek, potrvá do 29. ledna příštího roku. Na výstavě jsou originálním způsobem představovány zdánlivě nesourodé kombinace tvořené vypreparovanými exempláři hmyzu a zástupci z říše nerostů či hornin, sdělila dnes ČTK Alena Babicová, mluvčí Baťova institutu, ve kterém muzeum sídlí.

"Jednotícím principem výběru je estetický dojem, kdy třeba na křídlech motýlů můžeme spatřit podobné obrazce, jaké jsou typické pro určitý druh minerálu, struktury na povrchu a zabarvení hmyzích těl připomínají některé horniny. Krovky mnoha vystavovaných brouků vypadají, jako by byly vytepané z ryzího zlata. Však některé přírodní národy odedávna používají hmyz nebo části jejich tělíček k výrobě ozdob," uvedla mluvčí.

"Výstava nabídne četné ukázky ze sbírek muzea, různé zástupce hmyzu, především pak brouky a motýly, nejenom z Česka, ale ze zemí celého světa jako je například Brazílie, Indonésie, Malajsie či Austrálie," uvedl kurátor výstavy Dušan Trávníček. Nebudou chybět zástupci největších brouků na světě, k vidění bude herkules antilský a goliáš obrovský. Z minerálů a hornin lidé uvidí například křišťál nebo ryzí měď z Uralu.

Výstavu doplňují fotografie, texty přibližující hmyz i nerosty a horniny. Připraveny jsou také doprovodné akce pro školy či dílny pro rodiče a děti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů