Úterý, 19. března 2024

Bobři se objevili v centru Chebu, zůstaly po nich okousané stromy

 Bobři se objevili v centru Chebu, zůstaly po nich okousané stromy

V centru Chebu se objevily stopy po bobrech. Tato zvířata v okolí žijí, přímo ve městě se ale okousané stromy objevily až teď - na ostrově pod chebským hradem. Podle přírodovědce chebského muzea Jiřího Brabce žije populace bobrů v okolí už dlouho, je stabilní a postupně roste. Řekl to ČTK.

"Objevily se pobytové stopy přímo ve městě u Amerického mostu přes Ohři. Městem museli projít už mnohokrát, ale zatím se tu pobytové stopy neobjevily. Jinak populace bobrů je tu už od začátku století," uvedl.

Podle Brabce se bobři přímo ve městě pravděpodobně neusídlí, protože by tam neměli vhodné prostředí. Břehy jsou kanalizované a ruch města by bobry rušil. Na přítocích Ohře ale bobři žijí. "Když se naposledy sčítala populace bobrů v okolí Chebu, na Odravě, na Ohři na Plesenském potoce a dalších vodních tocích, tak se našlo asi sedm rodin. To už ale dnes určitě neplatí, bude jich víc. Odhadem to bude přes deset rodin, což by mohlo být padesát až sto jedinců," řekl Brabec.

Překousaná jabloň a nahlodaná olše se objevily na ostrově pod chebským hradem. Právě na podzim bobři nejčastěji stromy překusují, dochází jim totiž jiná strava a části stromů si ukládají na zimu do zásob pod vodou.

Bobr evropský na českém území prakticky vymizel hned dvakrát. "V první polovině 18. století téměř zmizeli a zůstali jen na středním Labi. Pak je Schwarzenbergové chovali v jižních Čechách zejména pro kožešinu, ale pak znovu zmizeli. Do naší přírody se pak vrátili zase v 80. letech 20. století a zejména v posledních 20 letech," dodal Brabec.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů