Úterý, 19. března 2024

Za internetový prodej ohrožených brouků soud udělil podmínku

 Za internetový prodej ohrožených brouků soud udělil podmínku

Český soud poprvé potrestal prodejce, který na internetu nabízel ohrožené druhy hmyzu. Jedenatřicetiletý muž dostal dvouletý podmíněný trest. Hodnota zabavených živočichů byla téměř 830.000 korun. ČTK o tom dnes informovala Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), která se spolu s kriminalisty začala případem zabývat v roce 2014.

Prodejce pod anonymním uživatelským jménem nabízel na aukčním portálu eBay celkem 284 neživých ohrožených druhů brouků. "Inspektoři ČIŽP zjistili, že mezi nimi je například i 23 exemplářů kriticky ohroženého tesaříka alpského a 194 jedinců ohroženého roháče obecného. Také mnohé další nabízené exempláře patřily k ohroženým druhům," uvedl ředitel ČIŽP Erik Geuss.

Krabice s hmyzem objevili kriminalisté a inspektoři ČIŽP při domovní prohlídce. Kromě chráněných druhů brouků v nich byli i motýli a měkkýši. Muž je získával odchytem v přírodě a následným usmrcením.

"Například tesaříka alpského získával na území národní přírodní rezervace na Českolipsku, kde se nachází jedna z posledních oblastí výskytu v České republice. Dle odborného posudku Agentury ochrany přírody a krajiny tím pravděpodobně došlo k významnému ohrožení lokální populace tohoto kriticky ohroženého druhu," uvedl vedoucí oddělení ochrany přírody ČIŽP Zdeněk Papoušek.

Kromě podmínečného trestu soud muži nařídil i propadnutí získaných exemplářů. Podle inspekce jde zatím o první případ, kdy informace o internetovém prodeji nelegálně získaných jedinců hmyzu vedla k pravomocnému odsouzení. "Případům obchodu s živými či neživými exempláři chráněných druhů se ČIŽP věnuje dlouhodobě a samozřejmě v tom bude dál pokračovat. U méně závažných případů ukládáme pokuty, ty závažnější řeší orgány činné v trestním řízení," dodal Geuss.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů