Úterý, 19. března 2024

Staronová rezervace v okolí hradu Lichnice v Železných horách

Staronová rezervace v okolí hradu Lichnice v Železných horách

Od poloviny ledna chrání divokou přírodu v romantických skalnatých roklích kolem zříceniny hradu Lichnice nově vyhlášená národní přírodní rezervace Lichnice. Důvodem pro nové vyhlášení byla nutnost vyčlenit z chráněného území areál firmy Kovolis Hedvikov, silnici Seč-Třemošnice, a nadzemní vedení elektřiny mimo vlastní plochu rezervace.

Kvůli složitosti terénu zde bylo lesnické hospodaření dlouhodobě omezeno a mohla se tu proto vyvinout přirozená lesní a skalní společenstva. ,,Na 85 ha jsou lesy dokonce ponechány samovolnému vývoji. K tomuto cíli bude postupně směřovat i celé území nové národní přírodní rezervace, která má rozlohu 120 hektarů. Domov tu má například největší evropská sova výr velký, který je ve znaku CHKO Železné hory, nebo velmi vzácný obojživelník mlok skvrnitý," vysvětluje Vlastimil Peřina z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, ředitel regionálního pracoviště Východní Čechy.
Kaňkovy hory, tedy zbývající část původního chráněného území mezi Třemošnicí a Běstvinou, byla vyhlášena již vloni národní přírodní památkou.

,,Změna v kategorii u Kaňkových hor vyplývá z rozdílných přírodních hodnot obou částí původní NPR Lichnice-
Kaňkovy hory," přibližuje Vlastimil Peřina, a zároveň dodává: ,,Rozhodně jsme u Kaňkových hor snížením
kategorie z národní rezervace na národní památku nerezignovali na ochranářské cíle. Například nově je v plánu péče stanoveno a v praxi již dodržováno, že na každém hektaru lesa bude ponecháno pět dospělých, starých či přestárlých stromů do jejich fyzického rozpadu. Mohou tak poskytovat útočiště mnoha druhům hub a hmyzu."
Pro návštěvníky tato změna také znamená, že se při vstupu do národní přírodní památky Kaňkovy hory již nemusí držet pouze značených turistických cest.

ostroh

Skalní ostroh v NPR Lichnice (autorka Zuzana Růžičková)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů