Úterý, 19. března 2024

Desítky typů evropské přírody jsou v ohrožení. Biologové sestavili jejich přehled

Z rozmanité evropské přírody mizí nejen některé druhy živočichů a rostlin, ale rovnou celé ekosystémy...

Desítky typů evropské přírody jsou v ohrožení. Biologové sestavili jejich přehled

Mezinárodní skupina biologů včetně odborníků z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity a Botanického ústavu Akademie věd ČR protozpracovala Červený seznam ohrožených přírodních stanovišť evropské pevniny a moří. Ze 490 hodnocených ekosystémů je ohrožena například více než třetina typů suchozemských stanovišť a více než polovina typů jezer, řek a pobřežních stanovišť. Vlivem činnosti člověka i klimatické změny se ekosystémy mění a zhoršuje se jejich kvalita.

Přírodní stanoviště jsou domovemtisíců druhů rostlin a živočichů. Chrání půdu a zachycují uhlík, čímž pomáhají omezovat globální oteplování. Jsou zdrojem užitečných rostlin, poskytují potravu i prostředí volně žijící zvěři a rybám, jsou místem pro rekreaci. ,,Červený seznam přírodních stanovišť poskytuje nový nástroj pro řízení ochrany a obnovy přírody evropské pevniny a moří. Zahrnuje víc typů stanovišť, než kolik je v současné době předmětem zákonné ochrany v Evropské unii," uvedl Milan Chytrý z Přírodovědecké fakultyMU, který se s dalšími třemi kolegy na tvorbě seznamu podílel.

Do nejvyšší kategorie kriticky ohrožených stanovišť zařadili odborníci čtyři typy. Patří k nim mimo jiné panonské písečné stepi, jejichž dřívější rozsáhlá plocha se zmenšila v důsledku zalesňování, zarůstání křovinami a nežádoucího obohacování živinami. ,,Větší plochy dosud přežívají například v národním parku Kiskunság v Maďarsku, v České republice se vyskytují poslední narušené zbytky tohoto biotopu na písčinách u Hodonína," uvedl příklad ohroženého přírodního stanoviště Chytrý.

Biologové hodnotili přírodní stanoviště v 35 zemích Evropy, od arktických oblastí po Středomoří. Ohrožuje je řada faktorů. Patří k nim zejména intenzifikace zemědělské výroby, opouštění pozemků, které byly tradičně spásány nebo sečeny na seno, odvodňování, znečišťování, šíření nepůvodních druhů rostlin a živočichů, a také rozšiřování měst a průmyslové nebo dopravní infrastruktury.

V moři jsou hlavními hrozbami obohacování živinami, nadměrný rybolov a technické úpravy pobřeží. ,,I vlivy současné klimatické změny se již projevují v suchozemských i mořských ekosystémech a je pravděpodobné, že se budou projevovat stále víc," dodal Chytrý.

Další informace o Evropském Červeném seznamu přírodních stanovišť jsou uvedeny na stránkách Evropské komise:http://ec.europa.eu/environment/nature/knowledge/redlist_en.htm

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů