Čtvrtek, 28. března 2024

Brabec: Splachovat pitnou vodou je barbarství

Brabec: Splachovat pitnou vodou je barbarství

Boj s extrémním počasím vyjde stát v příštích letech na 18 miliard korun. Česko trápí hlavně sucha. Půda neudrží vodu v objemu násobku vltavské kaskády. Stát proto chystá řadu opatření včetně dotací na nádrže vody. Chystají se i opatření, aby se šetřilo s pitnou vodou, řekl v pořadu Rozstřel ministr životního prostředí Richard Brabec.

Největšími problémy jsou sucha. Česko je ,,střechou Evropy", z níž veškerá voda odtéká pryč. Nemá žádnou velkou řeku a půda kvůli erozi vodu neudrží. Podle Brabce to do deseti let bude mít neblahý vliv nejen na zemědělce, ale i na průmysl. ,,Musíme se na klimatickou změnu připravit a udržet vodu v krajině," řekl ministr.

Vláda v pondělí přijala Národní akční plán, který počítá s tím, že opatření na boj s klimatickými změnami vyjdou na 18 miliard korun. Z toho jedna miliarda půjde z domácích zdrojů, zbytek formou dotací zejména z Bruselu.

Řeč byla také o kontrole kotlů a spalování škodlivin. Největší obavy a znepokojení lidí způsobila nová pravomoc kontrolorů vstupovat do obydlí lidí, pokud bude existovat podezření na porušování zákona. Kontroly mají podle Brance spíš edukační charakter. Protože lidé často netopí správně, přitom to však nevědí.

Ministr se také dotkl nového zákona o odpadech. Podle něj již není mnoho šancí, aby zákon prošel celým legislativním procesem. Cílem MŽP je tak novelu připravit a další práce budou na příští vládě.

Celý Rozstřel s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů