Úterý, 19. března 2024

Češi pomohli na Filipínách rozhýbat ochranu přírody

Češi pomohli na Filipínách rozhýbat ochranu přírody

Čeští badatelé na Filipínách pomohli rozhýbat aktivity v oblasti ochrany přírody. Na ostrově Dinagat před pěti lety znovuobjevili hlodavce, který byl považován za vyhynulého. Nedávno se do země vrátili a znovu nafilmovali velemyš dinagatskou a poprvé pořídili fotografii a video dalšího vzácného druhu, srstína dinagatského. O expedici dnes ČTK informovala zooložka ústecké zoologické zahrady Milada Řeháková, která je zakladatelkou projektu Tarsius zaměřeného na ochranu filipínské fauny.

Velemyši, jejichž tělo je dlouhé 30 až 70 centimetrů, žijí pouze na Filipínách. Jsou to noční stromová zvířata. Velemyš dinagatská s nápadným chlupatým černobílým ocasem je z nich nejméně probádaná. Doposud byla známá pouze z jednoho jediného odchytu v roce 1975. Od té doby po ní pátralo mnoho vědeckých expedic a podařilo se to až české v roce 2012.

Na Filipínách podle Řehákové je velkou hrozbou pro přírodu těžba dřeva a nerostných surovin. "Proto je velkým úspěchem, že znovuobjevení (velemyši dinagatské) pomohlo rozběhnout ochranářské aktivity a nastartovat projekt zaměřený na zmapování a vyhlášení celkem tisíce hektarů chráněných území na ostrově Dinagat," uvedla Řeháková.

Česko-filipínská expedice se uskutečnila v listopadu a prosinci loňského roku. Kromě dalšího zdokumentování velemyši pomocí fotopasti badatelé zachytili vzácný druh srstína dinagatského. "Je příbuzný našim ježkům. Je to vůbec první záznam živého jedince v přírodě," uvedla Řeháková.

"Jsem velmi potěšena, že iniciativa mapování a vyhlášení chráněných území vycházela z filipínské strany a že se na něm mohu podílet. Velemyš dinagatská je velmi jedinečný druh, který žije jen na tomto jediném kousku planety a zaslouží si ochranu," uvedla Řeháková.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů