Úterý, 19. března 2024

Vláda rozhodne, jestli se rozloha CHKO Poodří zvětší

Vláda rozhodne, jestli se rozloha CHKO Poodří zvětší

Rozloha Chráněné krajinné oblasti Poodří by od března měla vzrůst o 1,43 procenta na 81,58 kilometru čtverečních. Navrhuje to ministerstvo životního prostředí v nařízení vlády, kterým se bude kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) zabývat ve středu. Do CHKO se nově zařadí přes 297 hektarů půdy, což bude znamenat nárůst o 3,7 procenta, naopak se z něj vyjme 181,8 hektaru.

Na nově zařazeném území by měla být mozaika luk, drobných lesních porostů s mokřady, tůněmi a prameniště, dále pak několik rybníků a dolní část nivy toku Bílovky.

Vyjmuto by mělo být území bez významných přírodních a krajinných hodnot, píše ministerstvo v důvodové zprávě k nařízení. "Vzhledem k tomu, že přes 180 hektarů zastavěných a zastavitelných ploch se navrhuje ze stávajícího území CHKO vyjmout (a žádné nově zařadit), dojde pro občany regionu v tomto ohledu celkově ke snížení administrativní zátěže," informuje resort v dopadové zprávě.

Vlastníkům pozemků, kteří nemohou v nově zařazených chráněných místech provádět některé zemědělské nebo lesnické práce, bude patřit podle zákona finanční náhrada. Náklady na označení nových částí CHKO by měly být kolem 64.000 korun.

Péče o luční, vodní a lesní ekosystémy bude Česko stát zhruba o 200.000 korun ročně více než při současné rozloze.

Území chráněné krajinné oblasti Poodří se nachází v Moravskoslezském kraji v severovýchodní části Moravské brány mezi obcemi Mankovice a Vražné nedaleko Oder a jižním okrajem Ostravy. Jádrem je rovinatá niva řeky Odry, na kterou navazují zvýšené okraje říčních teras a terasových plošin. Na území CHKO se nachází devět maloplošných zvláště chráněných území - národní přírodní rezervace Polanská niva, přírodní rezervace Polanský les, Rákosina, Bažantula, Kotvice, Koryta, Bartošovický luh a Bařiny a přírodní památka Meandry staré Odry.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů