Úterý, 19. března 2024

V Českém Švýcarsku chystají vylepšení pro turisty

V Českém Švýcarsku chystají vylepšení pro turisty

Národní park České Švýcarsko pracuje před novou sezonou na opravách cest, chystá se další sanace skalního masivu, zpřístupněný by mohl být letos skalní hrádek Falkenštejn u Jetřichovic. Turisté míří do parku i nyní, láká je pohled na přírodní ledopády. ČTK to dnes řekl mluvčí správy parku Tomáš Salov.

Národní park České Švýcarsko na Děčínsku leží u hranice s Německem, která ho odděluje od tamního národního parku Saské Švýcarsko. Na německé straně minulý týden otevřeli nově upravenou budovu nádraží v příhraničním městě Sebnitz. Přepravu veřejnými prostředky hromadné dopravy propagují i správci v Česku, kde funguje vlaková linka na trase Rumburk - Krásná Lípa - Jedlová - Česká Kamenice - Děčín.

Turistická sezona v národním parku začíná tradičně o Velikonocích. "Pro letošek chystáme dokončení oprav České silnice (cyklotrasa z Vysoké Lípy do Zadních Jetřichovic a dále do Německa), dokončení oprav cesty k Pravčické bráně v úseku Tři Prameny - rozcestí pod Pravčickou bránou, opravu cesty kolem Dolského mlýna (cyklotrasa zejména v úseku Královský smrk - Kamenická Stráň)," uvedl Salov.

Novinkou je připravované zpřístupnění skalního hrádku Falkenštejn u Jetřichovic. "Vybudování přístupového schodiště a vyhlídkové plošiny na vrcholu navíc přispěje k ochraně této kulturní památky," řekl mluvčí.

V národním parku se nadále průběžně sledují nestabilní skalní bloky. Loni správa vydala na sanaci 1,5 milionu korun. "Výdaje na zajištění skal nejsou plánovatelné a mohou mít velký rozptyl. Přistupujeme k nim jen v případě, že hrozí nebezpečí ohrožení života, zdraví nebo majetku," upozornil Salov.

V roce 2015 byl dokončen největší projekt, kterým bylo postavení bariér v oblasti Hřenska za zhruba 130 milionů korun. Skalní masiv nad silnicí první třídy 62 ve Hřensku byl sanován za 30 milionů korun. "Pro letošní rok víme, že bude třeba provést několik menších zásahů a tři větší, u nichž zabezpečení bude třeba zadat odborným firmám, náklady odhadujeme na dva miliony korun. Výčet nemusí být konečný, po oblevě se můžou objevit další nestabilní objekty," doplnil Salov.

V okrajových územích národního parku v okolí obce Doubice bylo možné letos potkat běžkaře. Hlavně o víkendech bývá plno v oblasti Brtníků a Krásnolipska, kde se tvoří ledopády. "Přesná čísla k dispozici nejsou, spíše odhadujeme, že během měsíce až měsíce a půl by počty mohly dosáhnout zhruba k desítce tisíc návštěvníků, což je na zimní měsíce hodně," uvedl Salov. "Každopádně většina návštěvníků čeká, až zima poleví. Pohyb po zledovatělých cestách a stezkách je velmi namáhavý," doplnil mluvčí.

Radka Fialová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů