Úterý, 19. března 2024

MŽP do voleb novelu zákona o invazivních druzích nepředloží

MŽP do voleb novelu zákona o invazivních druzích nepředloží

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) nepředloží do říjnových voleb do vlády novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, kterou by se omezily nepůvodní invazivní druhy v Česku. ČTK to řekl náměstek ministra pro řízení sekce ochrany přírody a krajiny Vladimír Dolejský. Proti novele loni vystoupila sdružení myslivců, rybářů a zahrádkářů. Dříve ministerstvo hovořilo o březnovém termínu předložení novely.

Ministerstvo chce návrh novely implementující unijní nařízení o invazních druzích předložit vládě do konce roku 2017, uvedl Dolejský. "Je pro nás naprosto klíčové novelu zákona důsledně projednat se všemi partnery, kterých se nové nařízení o invazních druzích dotkne. Tedy zejména s hospodáři v krajině," dodal.

Ministerstvo podle něj nepřipravuje seznamy druhů, které by měly být nad rámec evropské legislativy na českém území potlačovány. "Součástí debat ale jsou diskuse nad druhy, které evropský seznam neobsahuje a bylo by zapotřebí je rovněž v ČR podchytit," připustil.

Loni v srpnu vstoupilo v platnost prováděcí nařízení Evropské unie. Uvedlo tak v platnost seznam zakázaných invazních druhů. Jde o 23 druhů živočichů a 14 druhů rostlin, které svým neřízeným šířením v přírodě ohrožují evropskou biodiverzitu, hospodářství i zdraví člověka. Na území Česka jde třeba o severoamerické druhy raků přenášejících račí mor, veverku liščí a popelavou nebo mývala severního. Naopak například bolševník velkolepý na evropský seznam zařazen není, i když je v ČR invazivní rostlinou. O jeho možné zařazení na národní seznam se povede diskuse. Tyto druhy se ale nemají hromadně likvidovat, pouze ve volné přírodě omezovat. Jak omezení budou vypadat, si každý stát určuje sám úpravou svých zákonů.

Zástupci spolků myslivců, rybářů, zahrádkářů, lesníků a včelařů se v souvislosti s novelou obávali, že by stát mohl na seznam napsat i druhy, které jsou rozšířené a ekonomicky důležité, například akáty. Ministerstvo to ale popřelo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů