Úterý, 19. března 2024

Hlasy ze Šumavy: Chceme divočinu v přírodě, ne v zákonech

Hlasy ze Šumavy: Chceme divočinu v přírodě, ne v zákonech

Kůrovcová gradace již odezněla, ale pro omezení ochrany přírody v šumavském národním parku se našly jiné důvody.

Tím asi nejčastěji zaznívajícím je kvalita života místních obyvatel. Právě teď se o tento argument opírají zastánci senátního návrhu zákona o ochraně přírody, který znatelně snižuje úroveň ochrany přírody v národních parcích a o němž budou v úterý (21. 2.) hlasovat poslanci.

Na skutečnost, že je to názor lichý, poukazují starostové některých šumavských obcí a také dva tucty místních spolků svými dopisy poslancům.

V tom, že budou rozlehlá území národního parku ponechána působení samotné přírody, vidí nejúčinnější řešení pro turistické využití a tím i pro ekonomický rozvoj regionu, což potvrzují dlouhodobé zkušenosti jak z české, tak i z německé strany.

Poukazují i na to, že snahy o omezení ochrany přírody pramení častěji z vidiny snadného zisku z rozprodávání doposud chráněných lesů a pozemků, než z obavy o blaho místních obyvatel.


,,Před více než 85 lety uvedl Josef Váchal v knize Šumava umírající a romantická, jednom z nejcennějších uměleckých děl vážících se k Šumavě, tuto glosu:
,,Co však nejnerozumnějším činem lidským zůstává, je zasahování do vlastní činnosti přírodní tam, kde živelná dění, málo posud a částečně jen člověkem ovládaná, samy prospěšný na konec stav zemi vytvářejí, třeba s počátku působení jich zhoubným býti se zdálo."
Dnes ve stejném duchu žádáme poslance, aby schválili novelu zákona 114/92 předloženou ministerstvem životního prostředí. Ta totiž na rozdíl od verze předložené Senátem směřuje k ochraně přírody a krajiny, jak název zákona deklaruje.

Věříme, že díky tomu bude ke stoletému výročí vydání Šumavy umírající a romantické disponovat Šumava rozsáhlým územím panenské přírody.", řekl Tomáš Hauser, předseda spolku Zázemí, který dopis také podepsal.

Jiří Včelák, předseda spolku Šumava domovem, který dopis také signoval, komentuje situaci takto: ,,Víme, že právě příroda ve své přirozené podobě je to, co činí náš kraj výjimečným, co nám přináší vnitřní i vnější bohatství."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů