Úterý, 19. března 2024

Krkonoším roste návštěvnost, na hřebenech loni přes 1,4 mil. lidí

Krkonoším roste návštěvnost, na hřebenech loni přes 1,4 mil. lidí

Do nejvyšších českých hor Krkonoš loni přijelo nejvíce turistů za poslední léta. Podle dat z automatických sčítačů na přístupech do první zóny Krkonošského národního parku (KRNAP) vstoupilo loni do tohoto nejpřísněji chráněného území 1,41 milionu lidí. Meziročně to bylo téměř o procento více. Celková roční návštěvnost Krkonoš se odhaduje na pět až šest milionů lidí, což Krkonoše řadí mezi nejnavštěvovanější evropské národní parky. ČTK to dnes řekl mluvčí KRNAP Radek Drahný.

Z dat ze sčítačů vyplývá, že nejvytíženějšími vstupy do I. zóny jsou přístupové cesty na Sněžku, tedy Jelenka, Obří důl - Kovárna a Růžohorky. Dále to jsou chalupa Na Rozcestí a v západních Krkonoších hrana Labského dolu a mohyla Hanče a Vrbaty. Naopak málo zatížena je cesta údolím Bílého Labe. Nejvíce lidé do I. zóny chodí v sobotu. Asi 90 procent návštěvníků se po stezkách pohybuje mezi 10:00 až 16:00.

"Je pochopitelné, že snad každý návštěvník chce vidět pramen Labe a Sněžku, ale praxe ukazuje, že právě I. zóna KRNAP je neuvěřitelně zatížená a tlak na její využití je každým rokem vyšší a vyšší," uvedl ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka. Správa KRNAP proto plánuje v dalších letech více propagovat atraktivní místa v nižších partiích hor, které turisté dosud opomíjejí. Chce tím odlehčit přetíženým hřebenům hor.

Aby Krkonoše nápor turistů zvládly, investuje KRNAP zejména do oprav cest a turistických chodníků. "Za poslední léta jsme zrekonstruovali desítky kilometrů cest. Náklady šly do stovek milionů korun," uvedl Drahný. Chodníky se opravují tradiční metodou štětování, při níž jsou kameny kladeny nastojato. Stavba takové cesty je sice pracnější a nákladnější, ale její životnost je mnohem delší.

Stoupající návštěvnost Krkonoš potvrzují i informační centra a krkonošská muzea, která Správa KRNAP provozuje. "Loni jejich návštěvnost vzrostla na 131.000 osob z předloňských 122.000," uvedl Drahný. Rostoucí zájem je i o akce pro veřejnost pořádané Krkonošským centrem environmentálního vzdělávání Krtek ve Vrchlabí. Velký zájem je například o program o jelenech, při kterém návštěvníci pozorují jeleny přezimující v obůrce.

Celý Královéhradecký kraj loni podle dat ČSÚ zaznamenal nejvyšší návštěvnost za dobu své existence od roku 2000. Počet hostů hotelů a penzionů v kraji loni meziročně vzrostl o 3,1 procenta na 1,159 milionu z 1,124 milionu hostů. Podnikatelé v Krkonoších byli s loňskou sezonou spokojeni. "Ve Špindlerově Mlýně bylo nadprůměrné zejména léto, které se návštěvností blížilo zimě. Více bylo Čechů, Slováků, Poláků a opět rostla i návštěvnost Němců," řekl ČTK majitel ubytovacího portálu a špindlerovský podnikatel Martin Jandura.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů