Úterý, 19. března 2024

Ochránci přírody vykoupili další část lesa v Bílých Karpatech

Ochránci přírody vykoupili další část lesa v Bílých Karpatech

Český svaz ochránců přírody vykoupil v rámci sbírky Místo pro přírodu další část více než stoletého lesa v Bílých Karpatech. V lokalitě Ščúrnica u Valašských Klobouk na Zlínsku s mohutnými buky, jedlemi i habry vykupují ochránci pozemky již 16 let. K více než 30 hektarům lesa ve vlastnictví či spoluvlastnictví Českého svazu ochránců přírody přibylo dalších pět, mimo jiné s významným prameništěm, sdělil dnes ČTK koordinátor programu Jan Moravec.

Lesní porosty v lokalitě nejsou pravými pralesy, lidé v nich dříve hospodařili, ale již řadu let do nich člověk nezasahuje. "Ščúrnica je místem především pro divokou přírodu. Pro ptáky a šelmy, pro ještěrky či mloky, kteří dali lokalitě jméno, ščúr je na Valašsku nazývána právě takováto lezoucí drobotina," uvedl Moravec.

S výjimkou hřebenové turistické značky z Královce na Požár Ščúrnicí nevedou žádné cesty. "Nikdo, kdo chce s pokorou sledovat zázraky divočiny, však není vyháněn. Jen musí do lesa vstupovat s vědomím, že zde hospodaří příroda, tedy že se zde pohybuje na vlastní nebezpečí," uvedl Moravec.

Pozemky v celé zemi vykupují ochránci přírody díky veřejné sbírce Místo pro přírodu již od roku 2003. Zájem lidí přispívat na výkupy přírodně cenných pozemků v zemi trvá, do sbírky Místo pro přírodu přispějí podle Moravce dárci každoročně asi milionem korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů