Úterý, 19. března 2024

Do Česka se vrátily první vlaštovky, přiletěli už i čápi

Do Česka se vrátily první vlaštovky, přiletěli už i čápi

Do Česka se tento týden po dlouhé a mrazivé zimě vrátily z teplých krajin první vlaštovky, které jsou odpradávna předzvěstí přicházejícího jara. Objevily se už na několika místech Česka, takže letos už neplatí oblíbené lidové rčení, že jedna vlaštovka jaro nedělá. Ornitologové v přírodě spatřili také několik čápů.

Gabriela Dobruská z České společnosti ornitologické ČTK řekla, že hejno patnácti štěbetajících vlaštovek zahlédli lidé ve středu na nebi v Mutěnicích na Hodonínsku. Od té doby se vlaštovky objevily na dalších několika místech Česka. "Přílet vlaštovky je opravdu velmi úzce svázán s prvním jarním dnem, proto není divu, že se symbolem jara stala právě ona," podotkla.

Vlaštovky patří mezi dálkové migranty. Zimují v jižní a střední Africe a při příletu do Česka mají za sebou cestu dlouhou až 10.000 kilometrů, kterou zvládnou přibližně za čtyři týdny. Na podzim jim ale cesta do teplých krajin trvá o dva týdny déle. "Ptáci pospíchají na hnízdiště, kde po dlouhé cestě potřebují rychle obnovit tukové zásoby," zdůvodnila rychlejší přelet vlaštovek do Česka Dobruská.

Vlaštovky jsou drobní pěvci, hnízdící ve většině případů v blízkosti člověka. Jsou rozšířené po celé Evropě, lze je najít i v Africe, Asii a Americe. Miskovité hnízdo dovedně slepené z kuliček bláta si staví nejraději uvnitř hospodářských budov nebo v průjezdech a chodbách domů. Živí se hmyzem, který obratně chytají za letu.

Vlaštovka je jedním z pěti druhů, jejichž přílet sledují děti i dospělí v celé Evropě v rámci kampaně Jaro ožívá na stránkách www.springalive.net. Vlaštovky z Čech a Moravy patří mezi vybrané posly jara spolu s čápy, kukačkami, rorýsi a vlhami.

Ornitologové už hlásí také přílet prvních čápů do Česka. Majestátní ptáci byli spatřeni například v Břestu či Holešově na Kroměřížsku. "Čápi přilétají koncem března ze zimovišť v jihovýchodní Africe. V dubnu snášejí dvě až šest vajec, ze kterých se po 31 dnech líhnou mláďata," řekl ČTK místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek. Čápy v Břestu, Kroměříži a Záhlinicích mohou lidé sledovat pomocí webových kamer.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů