Úterý, 19. března 2024

Velký jarní úklid proběhne v sobotu 8. dubna. Přidejte se!

Hlavní termín dobrovolnické akce Ukliďme svět, ukliďme Česko je připraven na sobotu 8. dubna.

Velký jarní úklid proběhne v sobotu 8. dubna. Přidejte se!

Zúčastní se ho 1% našich spoluobčanů, což je pro letošek cílem organizátorů? Každopádně půjde o největší environmentálně zaměřenou akci v dějinách České republiky. Udělat dobrý skutek, nejen pro přírodu, ale i pro sousedy, pro své děti, pro čisté životní prostředí, pro svůj pocit odpovědnosti tak může opravdu každý.

Není náhodou, že dnešní tisková konference k úklidové akci proběhla na půdě Ministerstva životního prostředí. Rezort životního prostředí totiž akci Ukliďme svět, ukliďme Česko dlouhodobě podporuje. Ministr Brabec se jí osobně pravidelně účastní a připojují se k ní i rezortní organizace MŽP. Například Krkonošský národní park se k akci připojí 22. dubna vycházkou spojenou s očistou turistických tras nazvanou Čisté Krkonoše, které se tradičně účastní stovky dobrovolníků.

,,Oceňuji, jak se tato akce každým rokem rozšiřuje a zapojuje se do ní víc a víc lidí. Loni se úklidů skládek účastnilo přes 86 tisíc lidí po celé zemi. Takovéto projekty napomáhají šířit potřebnou osvětu, pocit odpovědnosti k přírodě i k našemu nejbližšímu okolí, motivují veřejnost, aby změnila přístup k černým skládkám a nakládání s odpadem, proto jej ministerstvo každoročně zaštiťuje. Letos je naší společnou metou 100 tisíc dobrovolníků, takže zvu všechny!" říká k tomu ministr životního prostředí Richard Brabec.

závěrečná

,,Akce takového rozsahu by se kromě podpory Ministerstva životního prostředí neobešla bez dalších významných partnerů a sponzorů. Například generální partner akce, Nadační fond Veolia, podporuje námi pořádané úklidy již desátým rokem a jeho zaměstnanci se také do úklidu aktivně zapojují. Hned na několika místech budou uklízet dobrovolníci z řad zaměstnanců dalších partnerů, kterými jsou E.ON, či ŠKODA AUTO a.s. Do akce se však letos opět zapojují lidé ze všech spekter společnosti, od zahraničních velvyslanců, starostů až po prodejce časopisu Nový prostor, nebo odsouzených z vazební věznice", říká Katka Landová z Českého svazu ochránců přírody.

Na tom, jak vypadá naše prostředí, se podílíme všichni, i za jeden den lze udělat velkou změnu. Momentálně je možno vybírat z více než 1 780 akcí po celé republice a denně desítky nových přibývají. Připojit k nim se můžete i Vy prostřednictvím webové stránky www.UklidmeCesko.cz.

Pojďte do toho s námi v sobotu 8. dubna!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů