Úterý, 19. března 2024

Z Nových Mlýnů upouštějí více vody, zavodní oboru Soutok

Z Nových Mlýnů upouštějí více vody, zavodní oboru Soutok

Vodohospodáři z Povodí Moravy dnes vypouštějí z Novomlýnských nádrží sedminásobek obvyklého množství vody. Chtějí zavodnit suchem ohroženou oboru Soutok v nejjižnějším cípu Moravy na hranicích se Slovenskem a Rakouskem. Ve středu už bude odtok zase normální. Hladina nádrží se sníží zhruba o 40 centimetrů, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Naposledy vodohospodáři upouštěli vodu kvůli zavodnění Soutoku před dvěma desítkami let.

Vylepšení vodní bilance v lužních lesích nepomohlo ani to, že bylo tuto zimu víc sněhu než v minulých letech. Při odtávání sněhu se významně nezlepšil stav vod povrchových ani podzemních. Řada toků na jižní Moravě klesá na hranici sucha. Voda z Nových Mlýnů se dostane v oboře do slepých ramen, vodních kanálů a tůní, kde žijí různí na vodě závislí živočichové a rostliny. "Na opatření se dohodlo Povodí s Lesy ČR, které oboru spravují," uvedl Chmelař. Správci obory budou posléze manipulovat s řadou stavidel tak, aby se voda rozlila rovnoměrně do všech potřebných míst.

Podle ředitele lesního závodu Židlochovice Lesů ČR Miroslava Svobody má sucho neblahý dopad na vitalitu lužních lesů. "V celé oblasti Soutoku poklesla hladina spodních vod. Je nezbytné vodu doplnit. Zaplní se kanály a předpokládáme, že půda během několika dní všechnu vodu pojme," uvedl.

Kvůli zavodnění Soutoku upouštěli vodohospodáři nádrže naposledy před 19 lety, na dnešní akci se důkladně připravili. "Již více než týden postupně zvyšujeme hladinu v Novomlýnských nádržích. Přítok do nich zvyšujeme i z ostatních vodních nádrží Dyjsko-svratecké soustavy, abychom mohli získanou vodu jednorázově využít," uvedl technickoprovozní ředitel Povodí Moravy David Fína.

Soutok je unikátní přírodní lokalita, kde se stýkají Dyje, Morava a Kyjovka. Nacházejí se tam lužní lesy či louky se solitérními starými duby. Slouží k chovu jelení a dančí zvěře a divokých prasat. Rozloha obory je přes 4200 hektarů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů